Ballerinan som bytte position

Ballerinan som bytte position
Johanna Katz Dalsgaard. Foto: Alexander Donka

Som barn var hon kort, tjock och stel. Men Johanna Katz Dalsgaard hade bestämt sig — hon skulle bli dansare. Med hård träning och envishet lyckades hon, men sedan sa kroppen stopp.

3 september 2019

Den raka ryggen har avslöjat henne flera gånger. Trots att det har gått många år sedan Johanna Katz Dalsgaard tog sitt sista danssteg kan både patienter och kolleger ana att hon är en klassiskt skolad dansare. I dag arbetar hon som verksamhetsutvecklare vid kvinno- och barnkliniken på Södertälje sjukhus efter många år som barnmorska inom abortvård och akutgynekologi.

Vad fick dig att byta jobb?
— Kroppen tog stryk av den hårda träningen och jag fick problem med lederna. Jag fick ta ett sabbatsår från Danshögskolan och under rehabtiden arbetade jag i vården. Jag kände mig hemma på sjukhus och tyckte det var roligt.

— När dansutbildningen var klar arbetade jag flera år som lärare på Balettakademins pilatesstudio. Jag fick barn och när jag skulle komma tillbaka till dansstudion var jag osäker på om kroppen skulle hålla för en danskarriär. Jag gillade ju vården och sökte sjuksköterskeutbildningen i stället. Första praktiken gjorde jag på gyn på Södersjukhuset och blev fast. Senare sökte jag till barnmorskeutbildningen.

Hur var omställningen?
— Det var en stor sorg och jag fick stänga av dansen helt. Jag klarade inte ens av att se på dans under många år. Att gå från sjuksköterska till barnmorska var också tufft. Men det visade jag aldrig, utan jag höll stressen inom mig själv.

Har du haft användning av dansen som barnmorska?
— Absolut! Jag älskar att stå inför folk och att vara nära människor, det har jag användning av när jag undervisar i dag.

— Jag har också haft ett eget lidande och vet vad det innebär att ha ont och att vara tvungen att acceptera det. Sen är jag väldigt envis och jag kämpar hårt. Utan envisheten hade jag nog lämnat förlossningen direkt.

Har du ångrat dig någon gång?
— Många gånger! Gav jag upp för tidigt? Men i dag tycker jag att jag har det så bra. Jag är på en jättebra arbetsplats, med roliga uppgifter och fantastiska chefer. Det gör allt.

Johanna Katz Dalsgaard

Ålder: 54 år.
Nuvarande arbetsplats: Kvinno- och barnkliniken, Södertälje sjukhus
Tidigare arbetsplats: Lärare vid Balettakademins pilatesstudio, sjuksköterska och barnmorska inom gyn med fokus på abortvård.
Om jag skulle byta karriär en gång till skulle jag bli: Jag funderade ett tag på att bli silversmed, och har tänkt tanken på att börja frilansa som sjuksköterska.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida