Bara var tredje kommun tillåter blodgivning på arbetstid

Bara var tredje kommun tillåter blodgivning på arbetstid
Blodcentralen skulle vilja att fler kommuner lät sina anställda lämna blod på betald arbetstid. Foto: Mostphotos

Att låta de anställda lämna blod på arbetstid är ett sätt att öka intresset. Men många kommuner tillåter inte detta.

Bara 74 kommuner säger ja till att lämna blod på arbetstid, enligt en ny undersökning som Blodcentralen i Stockholms län har gjort och där 200 kommuner svarade. Företrädare för blodcentralen beklagar att siffran inte är högre.

– Att låta sina anställda ge blod på betald arbetstid är ett sätt att bidra till ett välfungerande samhälle. Det innebär att många människor som har ont om tid i vardagen kan bli blodgivare. Vi ser gärna att offentliga arbetsgivare är förebilder på det här området, säger Lottie Furugård, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län i ett pressmeddelande.

Oklart vilka regler som gäller

I Stockholms län är det 9 av 26 kommuner som tillåter sina anställda att ge blod på betald arbetstid. Samtidigt är det många som inte vet vilka regler som gäller, sju kommuner i länet svarar att de inte vet om det är tillåtet för deras anställda att ta en paus från jobbet för att ge blod.

Ingen av Stockholmskommunerna har någon policy om blodgivning och bara tre, Nacka, Norrtälje och Tyresö, uppger att de aktivt uppmuntrar de anställda att lämna blod.

– Kommunerna är några av de största arbetsgivarna i Sverige och därför kan det göra stor skillnad om de tillåter sina anställda att ge blod på arbetstid. Vi hjälper gärna länets kommuner att utforma en policy som gör det enklare för de anställda att besöka Blodcentralen under arbetstid, säger Lottie Furugård.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida