Barnfetma kräver tidiga insatser

Nästan var femte femåring väger för mycket. Barnhälsovården bör sätta in tidiga insatser till barn som riskerar att bli överviktiga.

Den slutsatsen drar Karina Huus, barnsjuksköterska och forskare i pediatrik vid Linköpings universitet, i sin avhandling. Hon använde data från Abis-projektet om barnens vikt i olika åldrar och studerade sambanden mellan deras bmi i tidig ålder, föräldrarnas bmi, samt ärftlighet för övervikt eller fetma och diabetes. Hon frågade också föräldrarna hur ofta deras barn åt vissa livsmedel vid 2,5 och 5 års ålder. I en delstudie mättes barnens fysiska aktivitet med hjälp av stegräknare.??

Resultatet visar att 17 av 100 femåringar väger för mycket och riskerar att utveckla diabetes, nära 13 procent var överviktiga och drygt 4 procent feta. ?

– Barnens risk att bli feta ökade om en eller bägge föräldrarna var överviktiga eller hade diabetes. Föräldrarnas utbildningsnivå hade också betydelse, säger Karina Huus. ?

Övervikt och fetma var vanligare i familjer med kort utbildning.??

När det gällde kosten var det svårt att fastställa vad som orsakade barnens övervikt. Saft var det enda livsmedel som enskilt hade samband med övervikt och fetma vid fem års ålder. Stegräknarstudien visade däremot på ett klart samband – ju färre steg desto större risk för övervikt. ?

– Fysiskt inaktiva barn får låg insulinkänslighet och större risk för diabetes. Här har barnhälsovården stor betydelse, framför allt när det gäller råd angående kost och motion, säger hon. ??

Men det kan vara känsligt att tala med föräldrar om deras barns övervikt, särskilt om de själva väger för mycket. 2007 intervjuade Kristina Edvardsson, distriktssköterska och doktorand vid Umeå universitet, ett tiotal bvc-sjuksköterskor i Australien som berättade att de var oroliga för att störa sin goda relation till familjerna genom att ta upp frågan. Samtidigt tog de på sig en expertroll med ambitionen att utbilda och informera, men utan större framgång. ?

– För att ge människor stöd att åstadkomma livsförändringar är det viktigt att utgå från bra samtalsteknik som exempelvis motiverande samtal, säger Kristina Edvardsson.??

Utgångspunkten är att motivation är bättre än information och att patientens egna mål och värderingar står i centrum. Men först måste föräldrarna bli medvetna om problemet.?

– Flera studier visar att föräldrarna ofta inte är medvetna om barnets övervikt. Det är därför ett viktigt första steg till förändring, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida