Rättsligt

Barnmorska åtalas för könsstympning

Barnmorska åtalas för könsstympning
Händelsen inträffade på Sahlgrenska universitetssjukhuset 2020. Arkivbild: Susanna Pagels.

En kvinna som var könsstympad har polisanmält barnmorskan för att hon återförslöt underlivet som det såg ut innan förlossningen. Åklagaren menar att det är att likställa med könsstympning, vilket är brottsligt enligt svensk lag.

13 december 2022

Händelsen inträffade 2020 på Sahlgrenska universitetssjukhuset i samband med att en kvinna, som var könsstympad sedan tidigare, skulle föda barn. För att barnet skulle kunna komma ut genomfördes ett klipp. Efter förlossningen sydde barnmorskan ihop klippet så att underlivet återförslöts som det såg ut innan förlossningen.

– Det är enligt mig samma sak som könsstympning och är alltså brottsligt, säger åklagare Kristin Stjernrup som i dag lämnat in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt.

Kvinnan ska tidigare ha fött barn utomlands och även då blivit ihopsydd efter förlossningen. Målsägande är kvinnan själv.

– Det är ett ovanligt fall, jag har inte hört talas om något liknande ärende tidigare, säger Kristin Stjernrup.

Det framkommer också att Sahlgrenska universitetssjukhuset gjort en egen polisanmälan av händelsen. Den förundersökningen lades ned. I ett mejlsvar till Vårdfokus skriver Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på sjukhuset, att händelsen har hanterats enligt deras rutiner för avvikelserapportering. Någon Ivo- eller Lex Mariaanmälan har inte gjorts.

­ – Att återförsluta en könsstympning på en kvinna är helt emot sjukhusets riktlinjer och inte förenligt med svensk lag. Vi ser oerhört allvarligt på händelsen som sjukhuset sedan tidigare polisanmält och där åtal nu väckts. Medarbetaren, som sedan tidigare är omplacerad, är inte i tjänst så länge den rättsliga processen pågår, skriver Corinne Pedroletti.

Nekar till brott

Enligt stämningsansökan ska barnmorskan samband med sutureringen utfört ett ingrepp i underlivet i syfte att stympa det – eller åstadkomma andra bestående förändringar – och att gärningen gjordes med uppsåt.

Barnmorskan medger att hon sydde kvinnan efter förlossningen, men förnekar brott.

­ – Det är en fruktansvärd situation och hon är bedrövad över det som har hänt, säger barnmorskans försvarsadvokat Jessica Sunnervall till Vårdfokus.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida