Barnmorskan glömde sin patient

Barnmorskan glömde sin patient
Den gravida kvinnan glömdes bort av barnmorskan. Arkivbild: Mostphotos

När barnmorskan hade satt akupunkturnålarna lämnades kvinnan ensam och glömdes bort. Efter flera timmar fick hon själv avbryta behandlingen.

Kvinnan skulle få en halv­timmesbehandling med akupunktur. Den ingick i en serie på åtta och hon hade redan fått några behandlingar. Barnmorskan satte akupunkturnålarna och lämnade behandlingsrummet. Kvinnan somnade. Då hon vaknade visste hon inte hur lång tid som hade gått eftersom det inte fanns någon klocka på rummet. Det fanns heller inget sätt att kontakta personalen. Hon avbröt sin behandling och lämnade rummet.

Det visade sig att det hade gått flera timmar och kvinnan anmälde händelsen till Socialstyrelsen. Verksamhetens medicinskt ansvariga läkare skrev att kvinnan har fortsatt behandlingen efter det inträffade, att hon har god hjälp av den, att hon är fullt rörlig och kan lämna rummet när hon önskar. Numera finns det också möjlighet till kommunikation mellan patient och personal och varje behandling tidsbegränsas.

Socialstyrelsen är mycket kritisk. Patienten fick visserligen inga men, men akupunktur­behandling kan ge biverkningar i form av mer smärta, yrsel och illamående. Risken att en nål glöms kvar är också påtaglig. Händelsen är dåligt utredd, skriver Socialstyrelsen, och pekar på kravet i patientsäkerhetslagen att göra en händelseanalys. Myndigheten betonar också skyldigheten att utöva egen­kontroll samt kritiserar specialistmottagningen för brister i ledningssystemet. R?(Diarienummer 9.2-31081/2011)?

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida