Efter jobbet

Barnmorskan Lina blev sjuk i diabetes under Hela Sverige bakar

Barnmorskan Lina blev sjuk i diabetes under Hela Sverige bakar
Lina Shawali älskade att utvecklas i Hela Sverige bakar, men under inspelningen blev hon sjuk av obehandlad diabetes och hypertyreos. Foto: Madeleine Andersson

Att ha diabetes och älska bakning är som att göra sylt på rödbetor och hallon. Oväntat och kanske en gnutta udda. Men barnmorskan Lina Shawali får båda att fungera. Denna höst tävlar hon i Hela Sverige bakar.

Hur var det att vara med i tv-programmet Hela Sverige bakar?

– Det var bland det roligaste jag gjort i mitt liv. Att få respons av proffs och lära sig mer – det är det roligaste som finns! Samtidigt är det inte de bakverk jag varit mest stolt över. Vi hade så lite tid på oss. Jag fattar inte hur vi hann. Man sprang runt som en galning och ville leverera. Den stressen har jag inte upplevt förut. Då jobbar jag ändå på en förlossning.

Grät varje kväll på hotellet under inspelningen av Hela Sverige bakar

– Samtidigt kände jag under tävlingen att det var något som inte stämde med min kropp. Ofta behövde jag springa undan för att hämta andan och försöka hitta mig själv. Jag kunde känna min puls i halsen, kände mig dåsig och alldeles svag. Jag klarade inte av att stå upp hela tiden. Det var jätteläskigt. Samtidigt ville jag inte sluta, så jag berättade inte för någon. Jag tänkte att det var stress och gjorde allt för att fortsätta tävla. Det var ju så intressant och kul. Men nästan varje kväll på hotellet blev jag ledsen, jag ville ju ge mer. Vara mer närvarande. Jag förstod inte vad det var med mig.

Vad var det som fick dig att må så dåligt?

– Så fort jag var klar med inspelningen sökte jag vård. Men innan min tid på vårdcentralen tog jag mitt kapillära blodsocker på jobbet. Det var 19,9 – det normala är 5 till 6. Jag förstod direkt att jag hade diabetes. Mina älskade kollegor såg till att jag kom till akuten. Jag blev inlagd direkt och fick insulin. Snart konstaterade man att jag hade hypertyreos också. Det förklarar mina symtom. Jag var så otroligt trött hela tiden. Hade en vilopuls på 120. Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ger en överproduktion i ämnesomsättning. Samtidigt hade jag ingen insulinproduktion. Så jag har ätit utan att min kropp har kunnat ta upp näringen.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Led av obehandlad diabetes och hypertyreos

Så man kan säga att din kropp svalt under inspelningen?

– Ja. Det var därför jag var så svag. Tänk dig själv hur du blir om du hoppat över en måltid. Alldeles darrig. Så var jag hela tiden. Musklerna förtvinar av att inte få i sig näring. Den perioden var otroligt jobbig. Jag är förvånad när jag ser mig själv på tv. Herregud, hur kan jag se så pigg och fräsch och glad ut?

Hur är det att se sig själv på tv?

– Jättekonstigt. Jag kommer aldrig vänja mig vid att höra min egen röst. Men det är också en kul grej varje onsdag. Då facetajmar jag med vänner och familj medan vi tittar på det tillsammans. Jag har många syskon men ingen bor här i Stockholm.

”Vad är det för skämt att få diabetes mitt under Hela Sverige bakar?”

Var kommer din kärlek till bakning från?

– Det var min sex år äldre storasyster som introducerade mig till bakning. Det var något hon tyckte om och gjorde ibland, men för mig öppnades en helt ny värld. Jag älskar att stå och fokusera på ett bakverk. Eller, egentligen älskar jag resultatet. Dekorationen och att se bakverket jag skapat. Jag tycker också om att experimentera med smaker. För då blir det spännande att smaka på det jag gjort. Och jag älskar att tiden försvinner när jag står och bakar. Jag kan stå där ensam i knäpptystnad och komma på att det gått fyra timmar. Ibland glömmer jag bort att äta och dricka.

Lina Shawali

Bor: Solna

Ålder: 27

Gör: barnmorska på BB Solna

Insta: @linashawali

Linas tips till nybörjare: Börja med att lära dig ett grundrecept ordentligt. Sedan kan du experimentera vidare med smaker och variationer på det.

Du har ju nyligen fått veta att du har diabetes typ 1. Hur går det att kombinera det med bakningen?

– Jag gör mitt bästa för att få det att fungera. Det betyder så mycket för mig. Jag har alltid bakat. Och alltid älskat att äta det jag bakar. Jag blev så otroligt ledsen när jag fick beskedet. Vad är det för skämt att jag får det här mitt under Hela Sverige bakar? Det kändes otroligt tufft. Men jag vill få det att funka. Jag tänker inte ge upp. En dag kanske jag kan jobba med bakning.

Alla är värda att fika

– Livet har förändrats. Jag måste planera mitt liv på ett annat sätt nu. På natten kan det sjunka så lågt att jag måste upp och äta eller dricka något. När jag bakar och vet att jag behöver smaka, då gäller det att ta insulin i god tid. Samma när jag ska fika.

– Nu är det här väldigt nytt för mig. Ibland kan jag gråta en hel dag. Men jag vill en dag vara stark i mig själv och tycka att alla är värda att fika. Det ska inte hindra mig från att baka, som jag älskar.

Muskot- och kanelsockerkaka

Ingredienser:

  • 5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen muskotnöt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en sockerkaksform. Smält smöret, blanda i mjölken och låt det svalna en stund.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvispen – det tar ungefär 5 minuter, så ha tålamod! Blanda mjöl, vaniljsocker, kanel, muskotnöt, bakpulver och salt. Sikta ner det i smeten med en sil. Tillsätt smöret och mjölken. Rör om till en jämn och fin smet med hjälp av en slickepott. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 45-50 minuter. Känn efter med en trästicka så att kakan är helt genomgräddad.

Låt sockerkakan svalna en stund i formen. Stjälp upp den på galler och låt den kallna helt innan servering.

Lycka till med bakningen!

Recept av Lina Shawali.

Fler recept finns på hennes instagramkonto: @linashawali

Vad tycker du bäst om att baka?

– Mitt motto är att det ska vara enkelt och roligt att baka. När det blir för mycket temperaturer och så blir det tråkigt. Det ska inte ta tid heller, som moussetårtor som ska frysas in i dagar för att man ska kunna lägga en glaze på. Nej. Jag gillar att baka sådant som bullar, bröd, sockerkakor och småkakor. Det finns ett hav av kakor man kan baka av samma mördeg! Jag gillar också att kombinera smaker från olika delar av världen. Som en baklava cheescake.

Sylt på rödbetor och hallon till prins Oscar

Vad är det konstigaste du har bakat?

– Prinstårtan jag gjorde på Rosa bandet-veckan i Hela Sverige bakar. Till den gjorde jag en rödbetssylt med hallon, som fick ligga på maräng- och mandelbottnar. Det var jättekonstigt, men jag ville få till den röda färgen. Och det blev faktiskt supergott.

Vad är det ultimata bakverket att ta med att bjuda kollegorna på under fikarasten?

– Bullar tycker jag är bra att ta med sig. Kollegorna kan dela på en längd. Det är praktiskt. Bullar håller sig mjuka och färska, dessutom kan man alltid värma dem lite i mikron så de känns nybakade igen. Sockerkaka är också bra. Det räcker till många och håller bra. Cup cakes blir förstörda redan innan man är framme på jobbet. När jag bakade 200 semlor till hela kliniken tänkte jag efter innan och spritsade dem på plats. Kollegorna blev superglada.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida