Kvinnovård

Barnmorskan som driver klimakteriemottagning

Barnmorskan som driver klimakteriemottagning
Ann-Kristin Vedin tycker att kvinnor har rätt till god vård i klimakteriet och startade själv en mottagning på vårdcentralen. Bild: Privat

Ann-Kristin Vedin ville utvecklas och kände att hon hade mer att ge till de medelålders kvinnorna. Som klimakterierådgivare är hon positiv till Vårdförbundets förslag att barnmorskorna ska kunna skriva ut hormonpreparat.

28 februari 2020

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att vården av kvinnor i klimakteriet är ojämlik i landet. Bland annat är det betydligt vanligare i vissa regioner att kvinnor får hormonpreparat utskrivet.

Vårdförbundet tycker att barnmorskor skulle kunna ta ett brett ansvar för kvinnovården, även i klimakteriet. De menar att barnmorskor har rätt kompetens för att även ha förskrivningsrätt av de hormonpreparat som kvinnor kan behöva ta om de har kraftiga klimakteriesymtom.

Läs: ”Barnmorskor kan behandla kvinnor med klimakteriebesvär

Det ser barnmorskan Ann-Kristin Vedin positivt på.

– Det skulle underlätta för mig vid klimakterierådgivningen. Då skulle jag kunna ansvara för helheten, och inte behöva fråga en läkare om ordination. Vi skriver redan ut p-piller och har erfarenhet av att ställa de rätta frågorna om hälsan.

Träffar många i klimakteriet

Just nu har Ann-Kristin Vedin inbokade träffar med kvinnor i klimakteriet stora delar av arbetsveckan. Hennes kollega avlastar genom att ta lite extra besök av de yngre patienterna, varav många är gravida.

Barnmorskorna jobbar på Njurunda vårdcentral i Västernorrland. Hit flyttade Ann-Kristin efter många år i Sundsvall där hon arbetade både på sjukhus och mottagning. Hon har arbetat som barnmorska i 37 år, så erfaren är bara förnamnet.

– Jag gillar jobbet med gravida, men jag ska inte sticka under stol med att jag har träffat många och tycker det är kul att göra annat nu också.

Själv ansvarig för utveckling

Ann-Kristin Vedins motto är att hon själv är ansvarig för att fortsätta utvecklas och trivas på jobbet.

– När jag var 20 träffade jag kvinnor i min nuvarande ålder. De tyckte jobbet var tråkigt, jobbigt och eländigt. Jag lovade mig själv redan då att inte bli en ”gnällkärring”, utan i stället göra något åt det.

När hon själv gick igenom klimakteriet med svettningar och vallningar blev hon intresserad av att börja hjälpa patienter med symtom.

Hon gick en utbildning på Karolinska institutet för att lära sig mer om klimakteriet.

– Nu kan jag lyfta kvinnofrågan i en annan del av livet än den fertila. Jag har kunskapen och känner mig trygg när jag ger råd.

Sedan startade hon klimakterierådgivningen på vårdcentralen i höstas.

Vill gärna kunna ordinera

Ann-Kristin Vedin vill gärna ha möjlighet att även kunna ordinera läkemedel i samband med klimakterierådgivningen. Men ska hon ha utökat ansvar vill hon också att det ska följas av bättre villkor.

– Vi kvinnor har lätt att säga ja till att ta på oss mer arbetsuppgifter, utan att få något för det. I dag när det ofta saknas läkare måste man titta över vem som gör vad, men då ska vi ha en förhandling innan vi tar på oss uppgiften.

Nu har hon ett tätt samarbete med en av läkarna på vårdcentralen som skriver ut hormonläkemedel, som östrogenplåster eller tabletter. Då har Ann-Kristin Vedin gjort förarbetet med att fråga patienten om historiken vad gäller till exempel cancer och hjärtkärlsjukdom.

Läkaren litar på hennes bedömning och skriver ofta ut hormonerna utan att ha träffat kvinnorna.

Många får akupunktur

Många av kvinnorna kommer till Ann-Kristin Vedins mottagning för att få akupunktur, som har visat sig kunna lindra besvär för vissa.

– Det finns fortfarande en skepsis mot att äta hormoner. Många kvinnor är rädda för att det kan öka risken för bröstcancer. Men får du inte sova och mår dåligt har det också risker. Jag brukar hjälpa dem göra en risk- och nyttoanalys.

Akupunkturen ges två gånger i veckan vid fem tillfällen.

– Det är en skön lugn stund för kvinnorna med lite musik i bakgrunden. När jag satt nålarna ligger de och vilar förutom när jag vrider lite på nålarna.

Se över sitt livspussel

Svettningar, vallningar, hjärtklappning och sköra slemhinnor är några klassiska symtom på att östrogenhalten har sjunkit i klimakteriet. Ann-Kristin Vedin tror att det är viktigt att se över sitt livspussel för att må så bra som möjligt under den perioden i livet.

– Stress är något alla kvinnor i den åldern upplever. De kan ha hemmaboende tonåringar, samtidigt som de har sjuka, äldre föräldrar och arbetar heltid. För andra har barnen flyttat hemifrån och den egna rollen har förändrats.

Hon känner igen sig själv, som med åren har blivit bättre på att sätta gränser och säga nej.

Hon frågar sina patienter om livet i stort, men också vanor vad gäller kost, arbete, alkohol. Träning är ett speciellt viktigt ämne.

– Jag uppmuntrar alla att träna. Studier visar att styrketräning tre gånger i veckan kan hjälpa mot symtomen. Men för vissa räcker inte det.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida