Hpv-vaccin

Barnmorskor i frontlinjen för att utrota livmoderhalscancer

Barnmorskor i frontlinjen för att utrota livmoderhalscancer

Inom fem år är målet att livmoderhalscancer ska vara utrotad i Sverige. I Region Värmland är Sandra Brunzell och hennes kollegor inom mödrahälsovården i full gång med att vaccinera unga kvinnor mot hpv. Men bristen på barnmorskor sinkar arbetet i andra regioner.

Sedan i höstas erbjuds kvinnor födda 1994 till 1999 gratis vaccination med ett nytt vaccin mot humant papillomvirus, hpv, Vaccinet skyddar mot nio virusvarianter av hpv som riskerar ge livmoderhalscancer.

Vaccinationserbjudandet är en del av en nationell kampanj i linje med WHO:s globala strategi från 2020 om att utrota livmoderhalscancer. Sverige har genom Regionalt cancercentrum i samverkan valt att gå fronten och bli ett av de första länderna att nå målet. 

Drabbar 550 kvinnor per år i Sverige

Livmoderhalscancer är den fjärde vanligaste cancerformen i världen med drygt 5 30 000 nya fall årligen.

I Sverige drabbas omkring 550 kvinnor per år.

150 kvinnor dör varje år i livmoderhalscancer i Sverige.

På familjecentralen Mörbo Gård i Skoga utanför Karlstad har det inneburit nya rutiner i samband med den ordinarie screeningmottagningen. Barnmorskan Sandra Brunzell och hennes kollegor fick en utbildningsdag inför starten i vintras och förberedde sig genom att läsa på informationsmaterialet tillsammans. Vaccinationerna sker inom ramen för en studie från Karolinska Institutet och kvinnorna ska följas i tre år totalt.

– De som ska vaccineras lämnar ett självtest för hpv och fyller i hälsodeklaration till studien. I början var det lite rörigt, men nu har vi avsatt en barnmorska i väntrummet som tar emot och hjälper till med dokumentationen, säger Sandra Brunzell.

Roligt att vaccinera

De flesta väljer att vaccinera sig vid samma tillfälle som de tar testet, några vill gå hem och fundera lite grann. Vid överkänslighet eller allergi vaccineras kvinnorna på sjukhuset i stället. Själva vaccinationen tycker Sandra Brunzell har fungerat smidigt.

– Vi har tidigare vaccinerat mot säsongsinfluensa, så vi är vana. Det har bara varit roligt med andra arbetsuppgifter. Men jag kan förstå att det kan vara svårare för andra, till exempel om man arbetar ensam på en mottagning, säger hon.

I början av året ordnade regionen så kallade catch up-mottagningar för kvinnor födda 1996 och 1999, eftersom de nyligen kallats för ordinarie screening och riskerade att gå miste om vaccinationserbjudandet. Med hjälp av pensionerade barnmorskor lyckades de ganska snabbt nå en majoritet av kvinnorna i de åldersgrupperna.

Alla regioner har inte kommit lika långt

Ulrika Nilsson Lidström är dysplasisjuksköterska vid Regionalt cancercentrum i Värmland och ansvarig för vaccinationskampanjen i regionen.

Ulrika Nilsson Lidström Foto Privat
Ulrika Nilsson Lidström. Foto: Privat.

­– Hittills har drygt 1 700 kvinnor fått det nya vaccinet. Det motsvarar ungefär 20 procent av de som förväntas vaccineras i vår region. För att uppnå målet med att utrota livmoderhalscancer bör 70 till 75 procent vaccineras, säger Ulrika Nilsson Lidström.

Alla regioner har inte kommit lika långt. Bristen på barnmorskor har lett till att kampanjen lagts ut på primärvården och vaccinationscentraler, till exempel i Västra Götaland, vilket försenat arbetet på grund av upphandlingsprocesser som dragit ut på tiden.

Sandra Brunzell tycker att det är stora vinster med att kvinnorna får träffa en barnmorska när de ska vaccineras.

– Vi kan möta andra behov som de har, som prevention till exempel. Kvinnorna har ett högt förtroende för oss och det påverkar vaccinationsviljan, säger Sandra Brunzell.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida