Barnmorskor kräver 30 000 i ingångslön

För dyrt sa personalchefen och vände sig till ett bemanningsföretag.

De sex barnmorskor som examinerades i Borås i förra veckan kräver 30 000 i ingångslön för att börja på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs. Sjukhuset, som har skriande brist på barnmorskor, har bjudit mellan 26 500 och 28 000 kronor i månaden.

För liten skillnad

Barnmorskorna, som haft lönebortfall och tagit studielån i tre terminer, tycker att det är en för liten skillnad i förhållande till nyutbildade sjuksköterskor.

– Går du in med låg lön förblir den låg, löneutvecklingen är usel. Vi hade inte gått ut med de här kraven om vi inte hade haft de allra flesta barnmorskorna på Säs med oss, säger Johanna Blom till Borås Tidning.

Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland Marita Tenggren tycker att lönekravet är rimligt.

– Det är en bra början, ett minimum tycker jag, beroende på vad de har för bakgrund, säger hon till Vårdfokus.

Anlitat stafettsjuksköterskor

I stället för att anställa sina barnmorskepraktikanter har sjukhuset vänt sig till ett bemanningsföretag. Motvilligt, enligt personalchefen Heidi Ström.

 – Det är inget vi gillar, men vi har ett akut läge med vakanser. Och det är en viss skillnad att betala för stafettjänster och att i ett slag förändra lönestrukturen. Vad säger anestesi- och operationssjuksköterskorna om vi lyfter barnmorskorna på det här sättet, säger hon till Borås Tidning.

Regionalt problem

Barnmorskebristen är ett regionalt problem anser hon. Marita Tenggren håller med.

– Det är verkligen dags att regionen tar sig en rejäl funderare på hur bristerna i förlossningsvården ska lösas, det behövs ett helhetsgrepp i hela regionen, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida