Barnmorskor rakt på sak i öppet brev till jämställdhetsministern

Barnmorskor rakt på sak i öppet brev till jämställdhetsministern
Engagera dig mer i våra löner, uppmanar förtroendevalda barnmorskor i ett öppet brev till jämställdhetsministern.

"Staten och landstingen måste rätta till de orättvisa lönerna mellan män och kvinnor".

24 april 2014

I Vårdfokus marsnummer intervjuades jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) om sin allra viktigaste fråga – jämställda löner. I verkligheten händer det alldeles för lite, det anser förtroendevalda barnmorskor på BB på Karolinska i Solna som går rakt på sak i ett öppet brev till jämställdhetsministern.

Stora konsekvenser

”Bristen på barnmorskor, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker beror på den låga lönen, den dåliga löneutvecklingen och dåliga arbetsvillkor som landstinget erbjuder och det beror på att de är kvinnor”, skriver barnmorskorna i brevet som nyligen skickats till Maria Arnholm.

I Vårdfokus artikel poängterar jämställdhetsministern att det är politikerna i kommuner och landsting, och inte hon, som är med i löneförhandlingarna. Men de förtroendevalda barnmorskorna på Karolinska i Solna tycker att även staten måste ta ansvar och göra något för att få bukt med orättvisa löner, som inte bara drabbar enskilda individer i kvinnodominerade vårdyrken utan i slutändan också patienterna.

Stor orättvisa

”Det är inte logiskt att en sjuksköterska som vidareutbildar sig till specialistsjuksköterska ska gå ner i lön. Det tar fyra och ett halvt års akademisk utbildning för att bli barnmorska. Jämfört med en högskoleingenjör med tre års högskoleutbildning blir skillnaden drygt 10 000 kronor i månaden och jämfört med en civilingenjör med fem års högskoleutbildning, en termin mer, blir skillnaden drygt 20 000 kronor i månaden. Vi har en lön som inte är relaterad till vår utbildning och vårt yrkesansvar”, skriver barnmorskorna till jämställdhetsministern.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida