Barnmorskor säger upp sig

Den alltför höga arbetsbelastningen är huvudorsaken till att ett 20-tal barnmorskor på Södersjukhuset och ett tiotal på Danderyds sjukhus i Stockholm har sagt upp sig.

5 mars 2001

Under de senaste månaderna har den ena barnmorskan efter den andra sagt upp sig på Södersjukhuset totalt ett 20-tal. På Danderyds sjukhus har dessutom ett tiotal sagt upp sig bara sedan i julas.

– Belastningen är så hög att de inte orkar längre. Det finns de som sagt upp sig utan att ha något annat arbete att gå till, berättar Ingrid Frisk, Vårdförbundets ordförande i Stockholm.

En orsak är bristen på bb-platser som även inneburit problem för förlossningsenheterna. Redan när Nacka sjukhus och Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby las ner för fem–sex år sedan varnade barnmorskor för att platserna blev för få.

En annan orsak till alla uppsägningar är lönen.

– Barnmorskorna har haft en sämre löneutveckling de senaste åren än en rad andra grupper inom Vårdförbundet. Vi har i dag barnmorskor som i stället tagit annat, bättre betalt arbete, till exempel inom äldrevården, säger Ingrid Frisk.

Hon menar att arbetsgivaren måste inse allvaret och locka tillbaka barnmorskorna. Landstingsrådet Folke Schött håller med om att situationen inte är bra.

– Det verkar som om några från Södersjukhuset går till Danderyd och det förbättrar läget. Men utifrån den totala situationen är det bekymmersamt. Vi hade nyligen ett krismöte på Södersjukhuset, men det ledde inte till någon lösning.

Folke Schött tror att det inte bara handlar om lönen utan också om ett nytänkande. Barnmorskorna måste få mer att säga till om – nu är det för läkarstyrt, säger han.

När det gäller lönen tror han att det löser sig, i alla fall på lång sikt.

– Vi har ett system med individuella löner och genom bristen kommer lönerna automatiskt att öka.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida