Så tycker barnen om övertid: ”Teckningarna är ett starkt budskap som går rakt in”

Teckningar ritade av barn som visar deras känslor när mamma eller pappa jobbar övertid skapades i Stockholm under strejken. Nu har de letat sig hela vägen till Bryssel. Sjuksköterskan Carin Lhotsky Andersson är en av initiativtagarna.
Hur väcktes den här idén?
− Under konflikten förra året genomförde vi olika aktioner för att sätta ljuset på problemet med övertid. En aktivitet var att låta barn till våra medlemmar rita teckningar av hur de upplever mammas eller pappas övertid. Vi ville visa att det inte bara handlar om fyrkantiga saker som lagar och regler, utan om vår fritid, att det påverkar våra barns vardagsliv.













Kan du berätta om vad barnen ritat?
− En bild visar en flicka med huvudet nedböjt som tänker ”jag gillar inte när mamma behöver jobba kväll igen fast hon lovat bara en natt till”. Emy 9 år har ritat hjärtan och en ledsen figur och skrivit ”mamma jobbar alltid sent, vill att hon ska vara hemma och natta mig”. Collin 4 år har målat en ambulans och berättat ”pappa bara jobbar, ingen leker med mig när jag vill”.
− Det är lätt som förälder att få dåligt samvete, men det är inte de som ska ha det. Det dåliga samvetet ska placeras där det hör hemma, hos arbetsgivaren.
Vad gjorde ni med teckningarna?
− Vi stämde träff med personalchefen i Region Stockholm och lämnade över kopior av dem. Först blev han väldigt glad när han fick barnteckningar, men när han såg dem blev han faktiskt helt tyst. Det är ett starkt budskap som går rakt in.
Hur hamnade de i Bryssel?
− Vårdförbundets internationella sekreterare berättade om dem för EPSU, Europas offentliganställdas fackliga organisation. De blev intresserade eftersom de tänkt ha fokus på övertidsarbete och lyfta frågan i EU. Tillsammans med vittnesmål om övertid blev barnens teckningar en bok som överlämnades till politiker i EU-parlamentet. Teckningarna visades också som en utställning i april på EPSU:s kontor i Bryssel.