Bättre villkor för nattpersonal

Högre lön eller kortare arbetstid med bibehållen lön. Det får nu de nattarbetande sjuksköterskorna i Uppsala. »Äntligen har arbetsgivaren förstått«, säger nattsjuksköterskan Ann-Katrin Nnamaka.

13 maj 2002

Vårdförbundet och landstinget har kommit överens om att en nattsjuksköterska som arbetar 70 procent kan välja mellan att få 2 500 kronor mer i månaden eller att med bibehållen lön sänka arbetstiden med 16 timmar i månaden. Lönehöjningen eller arbetstidsförkortningen blir mindre om man arbetar kortare tid och högre om man arbetar mer.

– En mycket bra överenskommelse. Äntligen har arbetsgivaren förstått att vi av hälsoskäl vill ha en arbetstidsförkortning, säger Ann-Katrin Nnamaka.

Hon är en av de ledande i den grupp nattsjuksköterskor som försökt få landstinget att gå med på kortare arbetstid.

– Det är också bra att man kan välja mellan kortare arbetstid och högre lön. En del sjuksköterskor, främst äldre, kanske tycker att det är bättre med högre lön för att de behöver en bättre pension.

Nattsjuksköterskorna har kämpat under mer än två år. I höstas beslutade landstinget, i första hand för att underlätta rekryteringen av nattpersonal, att i stället höja ob-ersättningen.

Ersättningen ändrades sedan, bland annat efter protester från Kommunal. Något som i sin tur orsakade starka reaktioner från nattsjuksköterskorna.

Även Vårdförbundet reagerade och begärde en tvisteförhandling.

– Den här överenskommelsen är resultatet av den tvisteförhandlingen och motsvarar de krav vi hade från början när frågan kom upp. Arbetsgivaren kommer nu att skicka ut ett brev med överenskommelsen till alla berörda sjuksköterskor, säger en mycket nöjd Agneta Wiberg, Vårdförbundets ordförande i Uppsala.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida