Belönade för sina hjärtstudier
Två biomedicinska analytiker får i år ta emot forskningsstipendier från Norrländska Hjärtfonden.
Per Lindqvist, doktorand vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet, har beviljats ett stipendium på 50 000 kronor. Han får det bland annat för att med hjälp av ultraljud studera hjärtfunktionen hos 300 friska män och kvinnor i åldrarna 20-90 år.
Hittills har liknande studier endast gjorts på mycket snäva åldersgrupper, exempelvis 50- eller 70-åringar.
Per Lindqvist gör också en studie där han jämför ekokardiografi med hjärtkateterisering respektive magnetröntgen på patienter med hjärtsjukdom.
Skellefteåsjukan
Den andra biomedicinska analytikern som fått stipendium är Rolf Hörnsten, doktorand vid institutionen för kirurgi och perioperativ vetenskap, avdelningen för klinisk fysiologi, Norrlands universitetssjukhus.
Han har tilldelats 40 000 kronor för sin forskning om hjärtarytmier och ekg-förändringar hos patienter med Skellefteåsjukan, genom avancerad mätning av ekg-signalen.
I Sverige finns omkring 200-250 personer med Skellefteåsjukan – familjär amyloidos med polyneuropati. Sjukdomen är ärftlig.
Arytmier vanligt
De första symtomen brukar visa sig i 40-60-årsåldern, med smärtor och senare känselbortfall och muskelatrofier i händer, armar, fötter och ben. Levertransplantation är i dag den enda behandling som i dag står till buds. Patienterna drabbas ofta av hjärtarytmier både före och efter eventuell transplantation.
– Just nu försöker jag ta reda på om de löper större risk att drabbas av allvarliga kammararytmier. Jag jämför 50 patienter med familjär amyloidos med 130 hjärtfriska kontroller, säger Rolf Hörnsten.