Berättelser från barnmorskans sfär

Berättelser från barnmorskans sfär
Poddmakarna lärde känna varandra när Mia Midtsaeter gjorde praktik på förlossningen i Nyköping där Sara Espebo arbetar. Foto: Therese Flycht

Podd. Tre barnmorskor tog sina erfarenheter från yrkeslivet till poddvärlden. Barnmorskepodden pratar med inbjudna gäster om allt från bebislycka till förlossningsdepression, säger Sara Espebo.

31 juli 2018

Vilka ska lyssna på podden?
— Alla! Från början var vi mest inriktade på att visa barnmorskans arbete för allmänheten. Vi tänkte att det är ett jobb som är lite hemligt och som många inte riktigt har koll på. Med tiden har det blivit mer brett och vi tänker att den passar även för barnmorskor som vill lära sig mer. Vi tar upp allt från förlossningsskador och kejsarsnitt till relationer och amning, berättar Sara Espebo, en av barnmorskorna bakom podden.

Hur får ni idéer till programmen?
— Det finns hur många ämnen som helst att prata om. Vi har själva många uppslag, men får också tips från lyssnare som vill att vi intervjuar någon speciell person eller som själva vill berätta sin historia. Det är sällan vi säger nej, det har bara hänt någon enstaka gång när vi känt att ämnet inte riktigt passade in i just vår podd.

Har du någon önskeintervju?
— Nej, egentligen inte. Jag tycker att alla berättelser har lärt mig mycket och vi har fått ta del av fantastiska historier. Det gör att jag blir mer och mer ödmjuk i mitt jobb och mot de personer som jag möter.

Vad är svårast med att göra en podd?
— Allt det tekniska. Vi har lärt oss allt själva och har fått googla allt från hur man spelar in till redigering. Samtidigt är det otroligt roligt att lära sig behärska det. Jag har också lärt mig väldigt mycket av våra intervjupersoner som jag har användning av i jobbet. Till exempel om korta tungband och vilken betydelse det har för amningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida