Besöki verkligheten

Besöki verkligheten

Ledare. När detta skrivs har politikerveckan i Almedalen just avslutats. Men för var och en är påverkan på egna arbetsplatsen viktigast. Ett sätt är att bjuda politiker ut i verkligheten.

Visby vecka 27 är en märklig plats. Plötsligt finns ”alla” makthavare och medier samlade. Det innebär att vi förtroendevalda får möjlighet att knyta personliga kontakter med ministrar, generaldirektörer, landstingspolitiker och många andra. Det är värdefullt inför resten av årets mer formella och planerade möten.

För tredje året i rad blev Vårdförbundet nominerat till utmärkelsen ”hetast i Almedalen” av PR-byrån Westander. Det är mycket hedrande att vår kasse med viktiga budskap i form av debattartiklar blev nominerad och buren av många makthavare. Det blev dock ingen vinst i år heller.

Men samtidigt som beslutsfattarna minglar i Almedalen pågår vårdens verksamhet som vanligt. Inför semest­rarna drog vi i gång kampanjen ”gå en dag i mina skor”. Tanken är att du som är medlem ska bjuda in dem som har makten över hur det ser ut inom vården där du arbetar. Då får de själva uppleva sommarens pressade vårdmiljö och se de krav som ställs på våra professioner. Jag passade på att under Almedalsveckan dela ut skor till bland andra Filippa Reinfeldt (M), Josefin Brink (V) och Maria Larsson (KD).

Det ska bli mycket spännande att summera politikernas verklighetsbesök när semestrarna är över. Vilka vågar anta utmaningen? Och hur ser de på vårdmiljö och arbetsvillkor efter en hektisk dag eller natt tillsammans med en medlem? Hur vill de att vården ska utvecklas och hur värderar de vår kunskap??

Det blir också intressant att se hur arbets­givarna fortsatt tänker bemöta den stora grupp sjuksköterskestudenter som inte tar anställning för en lön under 24 000 kronor. Sex av tio yrken på arbetsförmedlingens tio-i-topp för pensions­avgångar de närmaste åren tillhör Vårdförbundets yrkesgrupper. Det kommer alltså att bli betydligt svårare att hitta personal med rätt kunskap — både till ordinarie verksamhet och som vikarier under sommaren.

Arbetsgivarna rullar en växande boll framför sig. Det är hög tid att sluta köra huvudet i sanden och börja betala en rimlig lön och skapa goda villkor för nyutexaminerade, likväl som för oss som varit yrkesverksamma en längre tid.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida