Besvärlig sommar i vården också i år

Något bättre än i fjol, men långtifrån bra. Det är den sammanfattande bedömningen av hur landsting och kommuner kommer att klara vården under sommaren, enligt Vårdförbundets lokala avdelningar runt om i landet. De har besvarat en enkät från Vårdförbundet centralt.

17 juni 2004

På de flesta håll runt om i landet kommer det att råda personalbrist i sommar. Arbetsgivarna planerar inte tillräckligt långsiktigt, och det står helt klart att man inte har personal till den verksamhet man planerar. Risken är att man löser problemet genom att beordra personalen att arbeta under sommarmånaderna.

De slutsatserna drar Vårdförbundet efter att ha gått igenom enkätsvaren. Rapporten presenterades i dag torsdag. Samtidigt påpekar man att det inte är en entydig bild. På några håll är sommarsituationen faktiskt bättre än förra året.

? Det blir sommar i år igen och även i år vill personalen ha semester. Vi påminner om det eftersom många av landets arbetsgivare tycks ha glömt bort det ? också i år, kommenterar Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall.

Överbeläggningar, längre väntetider

Konsekvenserna för patienterna blir störst när det gäller antalet operationer (blir färre), väntetider (blir längre) och överbeläggningar (blir fler), enligt bedömningarna från Vårdförbundets avdelningar runt om i landet.

Man pekar också på att vårdavdelningar stängs, patientsäkerheten blir sämre och att patienter kommer att vårdas på sjukhus kortare tid.

Eva Fernvall är kritisk mot arbetsgivarna:

? Istället för att försöka lösa bemanningsproblemen långsiktigt genom att diskutera villkoren för personalen, blundar man och hoppas på tur. Risken är att det blir försämringar för patienterna och troligen innebär det att personal i högre grad beordras in för att jobba.

Det finns sjuksköterskor att anställa

Trots allt är personalsituationen något bättre på vissa håll. Men det beror bland annat på att det finns sjuksköterskor att rekrytera sedan bemanningsföretagen fått mindre att göra och tvingats säga upp personal.

Av enkätsvaren kan man också se att arbetsgivarna är snålare med speciella erbjudanden, till exempel längre semester för den som ställer upp under sommarperioden. På frågan om arbetsgivarna löser sommarsituationen genom långsiktiga åtgärder är svaret entydigt: ?inte alls?.

Rapporten finns på Vårdförbundets hemsida www.vardforbundet.se.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida