Bilen stals utanför Vårdförbundet

Bilen stals utanför Vårdförbundet
Lastbilen som användes för att döda och skada stals där Vårdförbundets kansli ligger, och kördes i hög fart utanför. Foto: Maria Ejd

Bara några meter från Vårdförbundets kansli stals lastbilen. Mitt i arbetsvardagen på kontoret hördes plötsligt en kraftig smäll. Sedan kom människor rusande i vild panik.

Innanför bottenvåningens stora fönster satt Eric Long, chef på kansliets internservice, och såg lastbilen komma farande.?

— Mannen i förarhytten stirrade rakt fram. Det var så konstigt för han höll på att preja en taxibil på vägen — och han körde mot enkelriktat.??

Senare ger Eric Long polisen ett signalement, men chocken gör att han blandar ihop minnesbilderna.

?— Folk rusade in till receptionen, skräckslagna, i vild panik. Jag har aldrig sett någon vara så vit i ansiktet som en av kvinnorna.?

Han får tag på kanslichefen. En tungt beväpnad polis utanför säger till honom att snabbt samla alla. Hela personalstyrkan, omkring 50 personer, tar sig högst upp i huset.

?Samtidigt har Tarja Tegesjö, ekonomiadminist­ratör, rusat ut mot Drottninggatan. Hon är utbildad inom civilförsvaret och när hon ser två svårt skadade på marken vill hon hjälpa till. Men hon möts av en polis som säger: ”Det här är större än en olycka. Gå tillbaka, samla alla och säg åt dem att lämna city”.??

Personalen på Vårdförbundets kansli fick klara direktiv, både av chefer och av polisen. Efter en stund lotsar polisen hela gruppen springande runt kvarteren till säkrare gator. Precis som för andra stockholmare blev det en dag i förvirring, oro, skräck — men också av värme.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida