Biografier

7 december 1998

Författare Arvid Lagercrantz
Titel En bonde blir statsminister
341 sidor
Förlag Albert Bonnier 1998.
Cirkapris 322 kronor
ISBN 91-0056-609-8

Författare Jerzy Einhorn
Titel Det är människor det handlar om
474 sidor
Förlag Albert Bonnier 1998.
Cirkapris 322 kronor
ISBN 91-0086-669-1

Författare Gudrun Schyman
Titel Människa Kvinna Mamma Älskarinna Partiledare
210 sidor
Förlag Fischer & Co 1998.
Cirkapris 295 kronor
ISBN 91-7054-864-1

Det är mer än tio år sedan Thorbjörn Fälldin ”fick foten”, som han själv uttrycker det, från uppdraget som ordförande för centerpartiet. Nu har han låtit sig intervjuas av förre radioreportern Arvid Lagercrantz. Det är ett samtal om vad som formade den unge bonden till det han blev, hans lite slumpartade entré i riksdagen 1958 – och hur han brådstörtat lämnade rikspolitiken efter valnederlaget 1985.

Jerzy Einhorns väg till riksdagen var längre än Fälldins. Den polskfödde cancerläkaren var väl känd som kraftfull ledare för Radiumhemmet innan han övertygades av kds partiledning att ställa upp i riksdagsvalet 1991. Jerzy Einhorn har redan i Utvald att leva berättat om barndomen i Polen och flykten undan nazisterna. Nu är han i Sverige och börjar sitt arbete i den svenska sjukvården. Han beskriver bland annat den skam han känner över hur obotligt cancersjuka patienter avvisades från Radiumhemmet och hur man underlät att lindra deras smärtor eftersom de kunde bli morfinister. Men också om hur han som kristdemokratisk riksdagsman av partipiskan tvingas rösta för indragna statsbidrag till landsting och kommuner.

Till skillnad från de båda tidigare är Gudrun Schyman fortfarande aktiv i politiken. Ändå är Människa Kvinna Mamma Älskarinna Partiledare ett slags memoarer, en berättelse om hennes alkoholmissbruk och hur det försatte henne i omöjliga situationer. Hon beskriver hur hon från förnekande till slut vågat och kunnat erkänna för sig själv att hon är alkoholist och måste inrätta sitt liv därefter. I ljuset av årets valresultat är det också intressant att läsa de tvärsäkra bedömare inom olika massmedier som för mindre än två år sedan förklarade att Gudrun Schyman var slut som toppolitiker.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida