Biomedicinska analytiker är skandalöst anonyma

Michel Silvestri, nyvald ordförande för IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, ser som en av sina viktigaste uppgifter att synliggöra yrket. Han valdes enhälligt som efterträdare till Bodil Persson.

11 juni 2001

Medicine doktor Michel Silvestri vid Karolinska institutet är en välkänd profil bland biomedicinska analytiker.

Samtidigt som han är en passionerad forskare syns och hörs han gärna i såväl vetenskapliga som populärvetenskapliga sammanhang.

Förutom att han skrivit flera vetenskapliga artiklar medverkar han ofta som skribent i tidningen Laboratoriet. Han är också en föreläsare, både innanför och utanför universitetets väggar.

Som universitetslektor vid grundutbildningen för biomedicinska analytiker på Karolinska institutet har han i många år deltagit i högskoleveckan som varje år arrangeras för gymnasie-ungdomar i Stockholm.

Anonyma utanför labben
Själv hade han inte en aning om vad en biomedicinsk analytiker gör eller vad utbildningen leder fram till när han första gången kom i kontakt med yrket i mitten av 1980-talet, då det formellt hette laboratorieassistent.

– Så tror jag tyvärr att det är fortfarande. Vi är skandalöst anonyma utanför laboratorierna, säger Michel Silvestri som minns hur fascinerad han blev när han tillsammans med klasskamraterna på gymnasiet fick lyssna till immunologi-professorn Hans Wigzells (numera rektor vid Karolinska institutet) utläggning om »livets molekyler«.

Senare köpte han en bok med elektronmikroskopiska bilder på celler, bakterier och virus tagna av den kände fotografen Lennart Nilsson. Efter det visste Michel Silvestri vad han ville syssla med efter gymnasiet. Hur var han dock inte på det klara med.

Att det fanns ett yrke som hette laboratorieassistent visste han inte förrän hans mor en dag räckte över en annons om utbildningen till honom. Han sökte och kom in, vilket han aldrig ångrat.

– Frågar ungdomar mig i dag om jag kan rekommendera dem att bli biomedicinsk analytiker svarar jag: »Absolut!«

– Att lönen är låg ser jag inte som något hinder. Det hoppas vi ju ska ändras framöver. Dessutom tycker jag personligen
att man inte ska söka sig till en utbildning eller välja ett yrke efter lön. Det avgör-ande måste vara om man tycker att det
är intressant eller inte, säger Michel Silvestri.

Visionär och genomförare
En som inte tvekar inför frågan om hur Michel Silvestri ska klara sin nya roll som ordförande för ibl är hans chef Vivi-Anne Sundqvist, biomedicinsk analytiker och docent vid avdelningen för biomedicinsk laboratorievetenskap och biomedicinska ämnen på Karolinska institutet.

– Michel är visionär och genomförare i en och samma person. Han är väldigt professionell och tar sig gärna an svårare uppgifter som han sedan genomför med fantastiska resultat. Dessutom har han förmågan att entusiasmera andra, säger hon.

Liten klinisk erfarenhet
Det han saknar som företrädare för landets biomedicinska analytiker är möjligtvis klinisk erfarenhet.

Med undantag för några månader på dåvarande Statens bakteriologiska laboratorium har han så gott som uteslutande ägnat sig åt forskning och undervisning.

– Därför ser jag fram mot att få åka runt och diskutera möjligheter och problem med biomedicinska analytiker ute på deras arbetsplatser. Det ska bli oerhört spännande, säger Michel Silvestri som ställt in sig på att försöka finnas tillgänglig på IBL:s kansli åtminstone en dag i veckan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida