Bli den du är!

Bli den du är!
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg
9 januari 2018

”Nämen, hej!” En kvinna med pigga ögon tittar på mig. Jag känner vagt igen henne men kan inte placera vem det är som hälsar på mig där i kön på Ica. Någon av föräldrarna på barnens skola? En granne längre bort på gatan? Nej, just det. Det är ju distriktssköterskan på vårdcentralen! Jag är bara inte van att se henne ”civilklädd” utan vårdkläderna. Hon blir liksom en annan då.?

Känner du dig som olika personer med och utan dina arbetskläder? Vem är du bakom uniformen? Sjuksköterskorna Patrik, Cecilia, Anna och Karin är med i den terminslånga kursen Människan bakom uniformen. Tanken är att skapa relationer och släta ut ömsesidiga fördomar mellan vårdpersonal och ungdomar i så kallade utsatta områden. Ungdomarna får under trivsamma former träffa både ambulanspersonal och polis som berättar hur de jobbar. När de lär känna varandra blir deras möten personligare. Resultatet blir ökad förståelse och respekt för varandra. Läs mer på sidan 8.

??Ja, vem är man när man tagit av sig sin jobb­uniform? Klart är att vi mår som bäst när vi får vara autentiska, det vill säga helt enkelt vara oss själva. Och man har rätt till sig själv, sin kropp och sin sfär. Något som metoo-rörelsen tydligt har satt fingret på under hösten. Tyvärr är inte personal i vården förskonad från sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Strax innan jul var det sjuksköterskors, undersköterskors och annan vårdpersonals tur att göra ett upprop i metoo som gick under namnet #nustickerdettill. Vi har publicerat delar av deras upprop på sidan 18.?

Nu får det vara nog med kränkning, förminskning och i fack-instoppande. Må 2018 bli året då vi fullt ut får vara precis de vi är.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida