Blir det ett glatt tjugotal?

Blir det ett glatt tjugotal?
Michelle Wahrolén. Foto Angelica Söderberg

Så var vi inne i tjugotalet. Det låter som svartvit film, charleston och en lättnadens suck efter bistra tider. Kommer tjugotalet att bli glatt även detta århundrade? 

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET. Om 2010-talet var fyllt av konflikter, flyktingskriser och terrorism hoppas jag att 2020-talet blir förändringens decennium då allt stabiliserar sig, att det kollektiva medvetandet höjs så att vi på riktigt får jämlikhet och respekt för varandra. Tyvärr börjar inte decenniet så bra i sjukvården. I januari har kaoset på många akuter varit ett faktum, i synnerhet i Stockholm. Personal som får springa allt fortare och skäms inför patienterna som ligger huller om buller i korridorerna. Väntetider på 15 timmar. Samtidigt sker stora varsel av läkare och undersköterskor. Någonting är väldigt skevt och det måste få ett stopp. Många konflikter har sin grund i att man vill förändra något. Det möts av motstånd, det skakar, blir turbulent och innebär ibland stort lidande. Hoppas att det därefter kommer stabilitet och ett lugn.

Nytt år betyder också nya tag. Själv har jag i bästa klichéartade anda bestämt mig för att träna oftare. Man får kraft när man är i balans. Inte minst om man jobbar skift. I vår tredje del i serien om skiftarbete tar vi upp just träning. Här får du handfasta tips för att komma i gång. Planering är A och O, säger sjuksköterskan och hälsocoachen Maria Stjernkvist. Så boka in träningen i almanackan, tänk på den som något som ingår i ditt schema.

Sist men inte minst: WHO har utsett 2020 till sjuksköterskans och barnmorskans år för att synliggöra dessa livsviktiga yrken i hela världen. Hurra för er alla och hurra också för alla livsviktiga röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Jag önskar er alla ett positivt år och årtionde där ert viktiga jobb lyfts fram och värderas rätt. Gott nytt!

Michelle Wahrolén,
Chefredaktör Vårdfokus

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida