Blodprov kan ge snabbt svar om hjärnskakningar

Blodprov kan ge snabbt svar om hjärnskakningar
Hjärnskakning är vanligt bland ishockeyspelare. Foto: TT

Redan en timme efter skadan kan provet ge besked om hur allvarlig hjärnskakningen är.

21 mars 2014

Forskare vid Luleå tekniska universitet och Sahlgrenska akademin i Göteborg har hittat en ny metod för att diagnosticera hjärnskakningar som kan få stor betydelse inom idrotten.

Forskningen bygger på analyser av blodprov från spelare som drabbades av hjärnskakning i svenska hockeyligan förra säsongen. Bara mellan september och december fick 35 av 288 spelare hjärnskakning, i tre fall så allvarligt att spelaren blev medvetslös.

De spelare som drabbades av hjärnskakning fick lämna blodprover direkt efter hjärnskakningen och under de följande dagarna. Analyserna visar att förhöjda nivåer av nervcellsproteinet tau är en markör för hjärnskada.

– Vi behöver ha lite mer data, men vårt mål är att ha ett fungerande kit som kan användas för diagnostik ute på sjukhusen, och kanske också vid rinkside på idrottsarenor omedelbart när någon fått hjärnskakning, säger professor Yelverton Tegner vid Luleå tekniska universitet.

Yelverton Tegner är läkare för svenska damlandslaget i fotboll, och har tidigare var Luleå hockeys läkare. Han har under lång tid bedrivit forskning om hjärnskakningar inom idrotten.

Forskningen har publicerats i JAMA Neurology.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida