Blomstrar efter sent jobbskifte

Blomstrar efter sent jobbskifte
Gunnar Foss. Foto: Tomas Ohlsson

Är du sjuksköterska men drömmer om att bli florist? Gunnar Foss gjorde tvärtom och blev färdig sjuksköterska vid 53 års ålder. Det har han aldrig ångrat.

3 september 2019

Från arbetsplatsen på hjärtmottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är det bara en kort promenad till Botaniska trädgården, en passande plats för att intervjua och fotografera Gunnar Foss. Han är utbildad trädgårdsmästare och florist och arbetade i sin svärfars blomsterhandel i 25 år. Men när han började närma sig 50 bestämde han sig för att sadla om.

Vad fick dig att ta steget och byta yrke?
— När jag och min fru skulle ta över blomsterhandeln började vi fundera på om det var värt allt slit. 14 timmars arbetsdagar och en lönsamhet som inte alltid var på topp. Vi bestämde oss för att sälja i stället, men det var inte så lätt för mig att få ett annat jobb. Till sist blev jag erbjuden en utbildning till undersköterska. Jag hade ingen uppfattning om vad det innebar att arbeta i vården, men märkte snart att jag trivdes, jag har lätt att ta människor. Ganska snart tog jag steget och läste upp matten för att sedan kunna utbilda mig till sjuksköterska.

Hur var omställningen?
— Jag var för gammal för att få studielån, så jag arbetade som undersköterska för att klara mig under utbildningen. Men för mig har det varit ett lyft och väldigt roligt att byta yrke. Jag får mer intellektuell stimulans nu och lönen är betydligt bättre.

Vilka likheter och skillnader finns mellan att vara florist och sjuksköterska?
— Det handlar ju om att få kontakt med människor i båda yrkena, fast på olika sätt. I blomsteraffären var det kunder, det gällde att sälja och få in pengar. Med patienterna får jag en närmare relation, som jag uppskattar mer. Rent fysiskt är det mindre tungt att vara sjuksköterska. Själva hantverket är förstås annorlunda och det har man fått lära sig. Men det är inte det som är svårt, utan det är den kliniska blicken, att veta vad det är jag ser och kunna dra slutsatser, som det tar många år att öva upp.

Vad är ditt bästa tips till den som funderar på att byta yrke?
— Det är aldrig för sent! Att lära sig något nytt är en så stor stimulans, ge det en chans och våga håll ut. Det roliga kanske inte kommer på en gång.

Har du ångrat dig någon gång?
— Nej, aldrig. Det är klart att jag känt mig nedstämd ibland om jag gjort något fel eller fått kritik, men jag har alltid gillat att gå till jobbet. Dagarna går alldeles för fort och jag trivs så bra. Jag känner att jag gör nytta. Livet måste ha en mening och det här känns meningsfullt för mig.

Gunnar Foss

Ålder: 66 år.
Nuvarande arbetsplats: Hjärtmottagningen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.
Tidigare arbetsplats: Solängens blomsterhandel, Gävle.
Om jag kunde byta karriär igen skulle jag: Kanske gå en konstnärlig utbildning om jag var ung igen. När jag var yngre målade jag en del, det ska jag fortsätta med när jag gått i pension.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida