Bokhandla på nätet: billigare men tar tid

Allt fler har börjat sälja böcker via Internet. Vårdfacket har granskat några större nätbokhandlar.

5 oktober 1998

De traditionella bokhandlarna börjar nu få konkurrens av allt fler nätbokhandlar på Internet. Somliga har tagit tjuren vid hornen och kompletterar sina fysiska butiker med en postorderavdelning på Internet. Men det finns också helt nya bokhandlar som endast finns på nätet.

På nätet finns, liksom i den traditionella bokhandelsvärlden, två typer av bokhandlar: de allmänna bokhandlarna som säljer eller förmedlar böcker inom alla möjliga ämnesområden å ena sidan och de specialiserade som håller sig till vissa ämnesområden å den andra.

Om man vet vilken bok man vill ha och inte har alltför brått är det inte alls dumt att handla sina böcker via Internet. Tvärtom har det flera fördelar. För det mesta går det snabbt att ta reda på om den bok man vill ha finns att få tag i. Utbudet på nätbokhandlarna är ofta stort, och man får i regel böckerna till ett lägre pris än det man får betala i bokhandeln.

Hos de bokhandlar som också säljer via Internet kan man – om man vill – dessutom beställa en bok via Internet och sedan hämta boken i bokhandeln.

Nackdelen är att det tar tid innan man får sin bok. Man kan inte, som när man tittar in i bokhandeln nere på stan, betala och ta boken med sig omedelbart. Leveranstiden är, enligt bokhandlarnas egna uppgifter, normalt minst tre dagar och kan vara uppemot två veckor. Man kan ju inte heller bläddra i boken och övertyga sig om att det är just den boken man vill köpa.

Hos de flesta nätbokhandlar har man returrätt om man upptäcker att det inte var en bok man egentligen vill ha. Fast det kostar. Och det finns också de som inte tillåter returer annat än om det är något fel på boken eller man fått fel bok.

Vårdfacket har gjort en enkel jämförelse mellan några olika nätbokhandlar. Vi sökte helt enkelt de böcker som vi anmälde i nummer 7/98 hos några av de större, allmänna nätbokhandlarna.

Utbudet varierar. Som mest hittade vi sju böcker av de tio vi letade efter, som minst bara en.

Priserna skiljer också ganska mycket. En bok fanns hos fyra av de fem nätbokhandlarna vi undersökte. Det var Amningsboken av Kristin Svensson och Malin Nordgren. Enligt förlaget är cirkapriset 292 kronor, och det har vi också angivit i bokanmälan i nummer 7/98.

Billigast var AdLibris. Där kostar Amningsboken 181 kronor. Rabatten är alltså närmare 40 procent. Hos Bokus kostade boken 202 kronor, hos Akademibokhandeln 229 kronor och hos Internetbokhandeln 252 kronor. Hos Boktjänst hittade vi inte boken överhuvudtaget.

Om AdLibris var billigast är sortimentet å andra sidan mer begränsat. De hade bara tre av de böcker vi sökte. Bokus och Internetbokhandeln kunde sälja sju av dem. Bokus ligger i allmänhet ett par tior lägre i pris än Internetbokhandeln.

Hos Akademibokhandeln var det bara Amningsboken som var prissatt. På de övriga sex som fanns i sortimentet fick man fråga efter priset. Boktjänst hade bara en av de tio böcker vi letade efter.

Nu är inte kostnaden för själva boken det enda som kostar när man handlar på nätet. Först och främst måste man givetvis ha en dator och en Internetuppkoppling. Dessutom ska man också betala för den tid det tar att söka rätt på de böcker man vill ha. De flesta nätbokhandlar tar också betalt för porto och administrationskostnader.

Internetbokhandeln tar ut 28 kronor och AdLibris 39 kronor per beställning, oavsett hur många böcker man beställer. Bokus och Boktjänst lägger också på 39 kronor per beställning om man handlar för mindre än 500 kronor, annars ingenting.

Akademibokhandeln tar ut postens avgifter och porton, men hämtar man sin beställning i en Akademibokhandel (bara tre av dem har sådan service i dag) slipper man undan den avgiften.

Liknande nätbokhandlar finns förstås också i andra länder. Ett sätt att skaffa sig en överblick över vilka nätbokhandlar som finns är att gå in på www.yahoo.se/Naeringsliv_och_ekonomi/Foeretag/Boecker/. Där finns en lista över de flesta svenska nätbokhandlar, och också en länk till den engelskspråkiga världens motsvarigheter. Vill man nå förlagen finns det en länk till dem på ovannämnda sida. Man kan också hitta en förteckning över svenska förlag på Kungliga Bibliotekets hemsida (www.kb.se/isbn/svforlag.html leder direkt till förteckningen).

För andra språkområden finns till exempel den franska nätbokhandeln Livre en ligne (www.livre-en-ligne.fr) och de tyska Telebuch (db5.telebuch.de) och Abiszeta (www.a-zet.de) – den senare med särskilda avdelningar för böcker på engelska, franska och spanska.

Här nedan hittar du adresserna till de fem svenska
Internetbokhandlar vi granskat närmare.

adresser:
www.adlibris.se
www.akademibokhandeln.se
www.boktjanst.se
www.bokus.com
www.internetbokhandeln.se

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida