Brandmän och väktare ska rädda liv i Stockholm

Ett 20-tal fler personer beräknas att räddas till livet när brandmän rycker ut då någon får hjärtstopp i Storstockholm.

Trots att 700 av de omkring 1000 personer som drabbas av hjärtstopp i Stockholms län varje år får någon form av behandling så dör över 96 procent.

Det beror på att hjälpen kommer för sent. För varje minut som behandlingen fördröjs minskar chansen att överleva med tio procent och i Stockholm tar det i genomsnitt åtta minuter för en ambulans att nå fram efter ett larm.

Men räddningstjänsten är snabbare ? ungefär två minuter. Därför har 1 300 brandmän och 500 väktare under året utbildats i Dhlr, basal hjärt-lungräddning och defibrillering.

Minst 20 liv om året

Defibrillatorer har också placerats ut, dels på alla brandstationer, dels i 60 offentliga miljöer som idrottsanläggningar och varuhus.

– På det här sättet borde omkring 20 personer fler räddas till livet varje år, säger överläkare Leif Svensson på Södersjukhuset som är en av initiativtagarna till satsningen.

Han påpekar att livräddningen alltid börjar med hjärtmassage medan defibrillatorutrustningen görs i ordning. 

I veckan drog verksamheten i gång. Det betyder att både ambulans och brandkår numera rycker ut när det kommer in ett SOS-alarm om hjärtstopp.

– Men sen tror vi att tiden kan minska ytterligare genom att ambulanspersonal och brandmän triggar varandra. Med alla på helspänn då något sker kommer ännu fler liv att räddas, säger Leif Svensson.

 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida