Beredskap

Brist på material ställer in operationer

Brist på material ställer in operationer
Fem regioner saknar sjukvårdsmaterial efter ett byte leverantör. Bild: Alexander Donka

I fem regioner saknas provtagningsrör, handskar, förkläden och annat engångsmaterial efter ett byte av leverantör. I Örebro har man gått upp på stan för att handla tvål och handsprit.

11 oktober 2019

– Sugarna börjar ta slut och vår biträdande chef ringer runt för att få tag i bland annat sterildraperingar som tillverkarna får skicka med taxi, säger Anna Eliasson, förtroendevald och narkossjuksköterska på kärl-thoraxoperation vid på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ.

– Vi vill ju inte behöva ställa in operationer så att patienterna påverkas, säger hon.

Toalettpappret verkade också vara slut men hittades nyss i ett förråd.

Ställer in operationer

Bristen på sjukvårdsmaterial gäller regionerna Uppsala, Örebro, Sörmland, Dalarna och Västmanland. I Örebro är sjukhuset i stabsläge sedan i går, torsdag, liksom Akademiska sjukhuset i Uppsala som även ställde in alla planerade operationer. I dag gick också Region Västmanland upp i stabsläge.

Leverantören Apotekstjänst upphandlades nyligen av de fem regionerna. Anna Eliasson i Örebro och många med henne är irriterade.

– Hoppas det görs en utvärdering av allt det här, det verkar dumsnålt att jämt ta det billigaste. Vi hade en leverantör som fungerade, säger hon.

På USÖ öppnades i dag ett tillfälligt lager med förbrukningsartiklar som ytdesinfektion och handsprit för de avdelningar som är i gång över helgen. Karlskoga lasarett bidrar också med mindre kvantiteter av bland annat sprutor, sugslangar och omläggningsmaterial.

”Surrealistiskt”

I Uppsala där planerade operationer ställts in har en del anställda erbjudits ledigt i dag.

– Det blir en väldigt lugn fredag, säger Björn Eriksson, narkossjuksköterska på ortopedoperation vid Akademiska sjukhuset och förtroendevald för Vårdförbundet.

Själv har han dock en akutoperation men all annan verksamhet är kraftigt reducerad.

– Det känns väldigt märkligt att det kan bli så här. Vi har blivit vana senaste året att läkemedel restas men nu är det slut på basvaror som vi behöver för att arbeta på ett säkert sätt. Det känns lätt surrealistiskt. Och det beror inte på att vi har drabbats av en katastrof utan att en leverantör har schabblat.

Socialstyrelsen i stabsläge

Även Socialstyrelsen har gått i stabsläge för att följa utvecklingen och samordna regionerna. På förmiddagen i dag, fredag, har Socialstyrelsen möte med alla landets regioner med anledning av materialbristen.

I går höll Socialstyrelsen ett extrainkallat möte med regionerna kring Mälardalen, enligt Upsala Nya Tidning, UNT.

– Det som kom fram där är att det råder brist på material i flera regioner och i Uppsala har man ju då bland annat ställt in planerade operationer. Det här är så klart olyckligt för många, men enligt regionerna så ser det ut som att den här bristen inte kommer bli långvarig utan att man arbetar för att det ska lösas så snart som möjligt. Och det finns i nuläget exempelvis ingenting som hotar regionernas katastrofmedicinska beredskap, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef hos Socialstyrelsen, till UNT.

Artikeln är uppdaterad med uppgift för Västmanland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida