Brist på omega-6 ger dåliga spermier

Brist på omega-6 ger dåliga spermier
För lite omättade fetter i testiklarna kan skada spermiena. Arkivbild: Colourbox

Manlig infertilitet kan bero på att det finns för lite fleromättade fetter i testiklarna. Men det betyder inte att man ska springa till hälsokostaffären och köpa tabletter med omega-6.

9 december 2010

Det säger professor Anders Jacobsson vid Wenner-Grens Institut för experimentell biologi vid Stockholms universitet.

Han har lett en studie på möss som visar att brist på specifika omega-6-fetter gör att spermierna inte utvecklas normalt. 

Spermiekvaliteten försämras kraftigt redan vid en liten brist och nu ska forskarna försöka kartlägga om dessa fettsyror är påverkade även hos vissa grupper infertila män.

– Omega-6 är inte en enskild fettsyra utan en hel familj av olika fettsyror. Vi vill ta reda på exakt vilka av dessa som behövs för olika ändamål i kroppen, säger Anders Jacobsson .

Kroppen tillverkar själv

Omega-6 finns i spannmålsprodukter och vi får i oss en rejäl mängd via maten. Det finns alltså inget skäl för gemene man att köpa kosttillskott.

Nej nej. Det här är grundforskning för att försöka förstå fettsyrornas olika betydelse i kroppen. Dessutom har vi ingen aning om hur tillskott av olika omega-6 och omega-3 fettsyror påverkar kroppens egen produktion av dessa.

 

Visst finns det olika sjukdomstillstånd när kroppen har problem och där tillskotten verkar positivt. Men hur tillskotten slår på enskilda individer i befolkningen vet vi enormt lite om, säger han.

 

Fertilitetsstudien bygger på ett internationellt samarbete med forskare från Sverige, Frankrike, England och USA. Tanken är att förstå sambandet och vikten av kroppens egen produktion av fleromättade fetter och att en störning av detta bland annat kan leda till nedsatt fertilitet hos män.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida