Bröt sekretessen under stödsamtal

Sjuksköterskan hade individuella stödsamtal med en man och en kvinna som var sambor. I samtalen med kvinnan röjde hon uppgifter om mannen som enligt honom undergrävde hans trovärdighet och hade negativa följder för familjen.

11 juni 2001

En 42-årig man hade gått i samtalsterapi i två år då han etablerade ett förhållande med en kvinna som gick i samtalsterapi hos samma sjuksköterska.

På sommaren röjde sjuksköterskan uppgifter om honom i samtal med kvinnan och kommenterade deras förhållande på flera sätt. I november samma år anmälde kvinnan sjuksköterskan till förtroendenämnden.

Mannen anmälde sjuksköterskan till ansvarsnämnden för att hon röjt sekretessbelagda uppgifter både i samtal med kvinnan och i sitt yttrande till förtroendenämnden.
Flera av de påståenden sjuksköterskan framförde är dessutom felaktiga och har undergrävt hans trovärdighet och haft negativa följder för hans familj.

Mannen har också själv anmält sjuksköterskan till förtroendenämnden.

Sjuksköterskan skriver att hon arbetade halvtid som sjuksköterska i ett samarbetsprojekt för personer i akut livskris mellan Svenska kyrkan, landstinget och fyra kommuner då hon förde stödsamtal med anmälaren och hans sambo.

Då kvinnan sökte sig till henne kände sjuksköterskan inte till hennes förhållande med anmälaren. Arbetet i projektet sker under sekretess och journaler förs över huvud taget inte.

Båda hade kontaktat projektet hösten 1998. Mannen berättade vid något tillfälle om sitt förhållande med kvinnan och då kvinnan på sommaren berättade om förhållandet för sjuksköterskan samtalar kvinnan och sjuksköterskan om det.

På hösten meddelar kvinnan per telefon att hon tänker anmäla sjuksköterskan till ansvarsnämnden för att hon brutit sekretessen. Sjuksköterskan berättar då att hon och mannen samtalat om parets relation, som han upplevde som jobbig och som gjorde honom svartsjuk.

Ansvarsnämnden konstaterar att den som söker sig till projektet kan träffa en diakon från Svenska kyrkan, en kurator från kommunen eller en sjuksköterska från landstinget.

Nämnden har rådfrågat Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet som konstaterar att den legitimerade hälso- och sjukvårdspersonal som inom projektet behandlar människor i krissituationer hör till hälso- och sjukvården och är skyldiga att föra patientjournal. HSAN ser dock inte så allvarligt på att sjuksköterskan inte förde journal eftersom hon följde de av huvudmännen uppsatta reglerna att inte göra det. Däremot borde hon ha avbrutit kontakten med mannen och kvinnan då hon fick reda på att de var ett par.

Sjuksköterskan kan inte klandras för att hon yttrat sig till förtroendenämnden sedan hon blivit anmäld dit, men hon har brustit i professionalitet då hon nämnt mannens förhållanden för en annan klient.

Nämnden anser dock inte att felen är så allvarliga att det behövs en disciplinpåföljd utan friar sjuksköterskan.
Beslutet har vunnit laga kraft (hsan 244/00:a2).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida