Bulimi

Emma Igelström och Carina OlofssonSimmar-Emma: Min kamp mot bulimin157 sidor Forum bokförlag 2006www.forum.seisbn 91-3712-895-7

31 mars 2006

VM-guld! Emma är första kvinnan att simma 50 meter bröstsim under 30 sekunder. Ingenting borde kunna grumla den lycka som en sådan bragd medför.

Men Emma hade aldrig mått så dåligt som just då. I många år hade hon kämpat mot sin bulimi och förträngt hur mycket den tärde på hennes krafter. Det är lätt att som vilsen tonåring hamna fel i ungdomsidrotten. En kommentar från en okänslig tränare om att man är för tjock för att ta de riktigt stora medaljerna kan räcka för att rubba den egna självbilden och ätstörningen är ett faktum.

När en annan av hennes tränare till slut blir orolig och frågar hur det egentligen står till brister allt och Emma erkänner för första gången hur illa det är. Hon får kontakt med läkare, men lyckas övertala honom att få fortsätta träna under behandlingen. Det var ett misstag som hon ångrar senare. Träningen krävde all koncentration, behandlingen rann ut i sanden. Sjukdomen blir största anledningen till att hon slutar med simningen.

Nu koncentrerar hon sig på att vara »bara Emma« och gå vidare med sitt liv.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida