Byte till billigare läkemedel kan leda till utebliven ersättning vid skada

Byte till billigare läkemedel kan leda till utebliven ersättning vid skada
Patienten kan missa sitt försäkringsskydd när apoteket byter en medicin mot en annan. Arkivbild: Mostphotos

Om en patient blir skadad av sina läkemedel och apoteket har bytt ut det läkemedel som står på receptet mot ett billigare kan patienten stå utan försäkringsskydd.

Hur ska patienter kunna försäkra sig om att de billigare läkemedel som apoteket erbjuder när en patient kommer med ett recept omfattas av läkemedelsförsäkringen?

Den frågan ställer en ledamot i Läkemedelsskadenämnden i ett brev till socialministern Göran Hägglund.

Ett 20-tal kända fall

Ledamoten berättar att nämnden på sitt senaste sammanträde hade ett ärende som de inte kunde behandla eftersom mannen hade fått sitt läkemedel utbytt mot ett billigare, från ett företag som inte är anslutet till läkemedelsförsäkringen.

– Ett 20-tal liknande fall har inträffat de senaste åren, berättar Anders Öhlén, vd för LFF Service AB som hanterar läkemedelsförsäkringen.

 Hur stort mörkertalet kan vara är det ingen som vet.

Läkemedelförsäkringens webbplats finns en lista på vilka företag som är med i försäkringen. 99 procent av alla läkemedel som säljs i Sverige kommer från bolag som är med.

LFF tar regelbundet fram en lista över vilka företag som inte är med. Denna uppdateras löpande och skickas till läkemedelskommittéerna (se länk till senaste listan).

Frågan ska utredas

– Apoteksföreningen känner till listan, men jag tror tyvärr att medvetenheten om den på apoteken är låg, säger Anders Öhlén.

Flera instanser, inklusive Läkemedelsförsäkringen, har tagit upp problemet med regeringen. Det har lett till att den pågående apoteksutredningen har fått frågan som ett tilläggsdirektiv.

Fakta LFF

Den som anser sig ha blivit skadad av ett läkemedel har rätt att vända sig till Läkemedelsförsäkringen, LFF, för att eventuellt få ersättning.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida