Civilisationsteori

Frans de WaalVår inre apa. Det bästa och sämsta i den mänskliga naturen. 283 sidorSvenska förlaget 2005www.svenskaforlaget.comisbn 91-7738-707-4

3 februari 2006

Frans de Waal, en av världens främsta primatologer, jämför här människans sätt att visa både medkänsla och ondska, med de apor som står oss närmast genetiskt, de välstuderade schimpanserna och de mindre kända bonoboerna (dvärgschimpanserna). De patriarkala schimpanserna som gärna tar till fysiskt våld i maktkamper framstår ofta som konfliktsökande slagskämpar. Bonoboerna däremot lever i ett matriarkalt samhälle där de uppvisar både ömhet och medkänsla och gärna löser sina konflikter med sex i stället för våld.

Att säga att vi människor beter oss »som djur« endast när vi ger utlopp för våra aggressioner blir alltså fel, enligt de Waal, eftersom till exempel bonoboerna påvisar både empati och medkänsla med andra individer i sin grupp och kan leva sig in i en annan individs situation. Författaren pekar på många intressanta paralleller mellan människan och de oss närstående primaterna.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida