Cryptosporidium tillbaka i Skellefteå

Cryptosporidium tillbaka i Skellefteå
I slutet av veckan väntas svar från Smittskyddsinstitutet om det rör sig om samma Cryptosporidiumtyp som tidigare gjort skellefteåborna sjuka. Foto: Marianne Lebbad, Smittskyddsinstitutet

Parasiten Cryptosporidium har åter slagit till mot Skellefteå. Runt månadsskiftet mellan juli och augusti insjuknade tre nya fall.

24 augusti 2011

Det är inte klarlagt om de tre nya fallen har något samband med utbrottet i våras då ett hundratal personer misstänktes ha smittats med parasiten, den gången via dricksvattnet.

De nysmittade är alla vuxna. En är från Skellefteå, en är bosatt precis utanför och en har varit på besök i staden.

Oklart ursprung

– Vi vet inte alls varifrån parasiten kommit, om det är från vattnet eller från någon livsmedelskälla och det verkar inte finnas några andra samband mellan fallen, säger landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

I slutet av veckan väntas svar från Smittskyddsinstitutet om det rör sig om samma parasittyp – Cryptosporidium hominis – som tidigare bekräftats.

Enligt Stephan Stenmark finns ingen anledning till oro. Däremot rekommenderar han att medborgarna fortsätter koka sitt dricksvatten.

Rekommenderar kokning

Det var i samband med utbrottet i våras som den lokala bygg- och miljönämnden gick ut med rekommendationen att allt dricksvatten skulle kokas före förtäring.

Kommunens tekniska nämnd har nyligen begärt att rekommendationen ska hävas. Detta eftersom de nu vidtagit de åtgärder och förbättringar som krävdes efter utbrottet i våras.

– De har arbetat med frågan parallellt med att vi nu hittat nya fall av Cryptosporidium. Deras önskemål har alltså inget med vår nya utredning att göra. I nuläget finns ingen anledning för Skellefteå kommun att ändra nuvarande planering. Om det kommer många nya fall eller annan viktig information får man ta en ny diskussion tillsammans med kommunen, säger Stephan Stenmark.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida