Dagens chef behöver en coach

9 augusti 2004

Det är dags för ett nytt ledarskapskoncept. Det tycker Inger Sederholm, ansvarig för ledarskap och organisation vid Previa. Det har gått mer än tio år sedan de senaste vetenskapligt beprövade metoderna för ledarskap kom, och det har hänt mycket i arbetslivet sedan dess.

Inte minst när det gäller kraven på chefer och ledare.

– På 70-talet skulle chefen tala om var skåpet skulle stå. I dag är människor mer välutbildade och medvetna. Det går inte att peka med hela handen längre, säger Inger Sederholm.

Dagens medarbetare vill ha en tydlig chef som är bra på att bekräfta. På Previa har de erfarenheten att många som inte mår bra i arbetslivet saknar ett tydligt ledarskap.

Så vad ska då en chef tänka på?

– De ska veta vad de själva är bra på och vara trygga nog att kunna bekräfta andra. Det är också viktigt att de är närvarande, lyssnande och tydliga.

De chefer som vänder sig till Previa för att få hjälp med sin chefsroll är oftast i behov av utbildning och stöd i form av en coach, berättar Inger Sederholm. De vill veta hur de ska agera när konflikter uppstår, hur de ska få medarbetare att utvecklas och grupper att fungera.

För kontakt: inger.sederholmprevia.se.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida