Datorn avslöjar »tjuvtittare«
Journaler måste vara lättillgängliga, men ändå svåråtkomliga för vissa. Men hur kombinerar man dessa båda egenskaper? IT-ansvariga på Huddinge universitetssjukhus arbetar med frågan.
Problemet med att skydda integriteten för patienterna illustrerades tydligt av det som hände när statsrådet Leif »Blomman« Blomberg drabbades av en hjärnblödning och dog på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Många tittade i hans journal, men alla hade inte rätt till det. En sjuksköterska dömdes till böter för sin nyfikenhet.
På Huddinge universitetssjukhus (HS) utvecklar man ett datorstött system för att stoppa obehörigt läsande av journaler. Metoden bygger på att man har olika lässtilar när man läser en journal. En som är behörig följer i allmänhet ett visst mönster i sitt läsande. En som »tjuvtittar« beter sig på ett annat sätt. Datorn håller också reda på att lagar och regler följs.
Det finns många sätt att bete sig misstänkt på. Många slagningar i journalsystemet är en indikator. Att titta i journaler för patienter som för tillfället inte behandlas är ett annat.
Onormalt kan vara normalt
Men allt som till en början synes vara misstänkt är inte alltid obehörigt. Ett par exempel: Den som arbetar i receptionen slår många gånger i journalerna men har dem inte öppna särskilt länge. Läkarsekreteraren är ofta inne i journalerna när vårdepisoden är över. Båda beteendena avviker från ett »normalt« sätt att använda journalerna men är givetvis inte felaktiga.
Det nya övervakningssystemet började introduceras i mitten av förra året. Enligt Henrik S Tedeby på hs ska det vara i full drift till sommaren. Hur det ska fungera vill han av säkerhetsskäl inte avslöja. Det nya övervakningssystemet kommer inte att hindra någon från att gå in i en journal. Granskningen utförs i efterskott. Inom några timmar ska den datorstödda analysen kunna vara klar. När datorn slagit larm om ett onormalt beteende tas granskningen över av en människa. Och i slutänden är det den verksamhetsansvariga chefen som får avgöra om det är ett oegentligt beteende eller inte.
Enligt Henrik S Tedeby är grundfilosofin att hellre fria än fälla. Och han menar också att den automatiserade övervakningen kan vara till stöd för dem om vilka ryktet går att de »tjuvtittar«.
– Med det här systemet kan de frias från misstankar.