Ramadan

De finns där för rådgivning under fastan

De finns där för rådgivning under fastan
Till vänster: Annica Ahlqvist, allmänsjuksköterska på Kryddgårdens vårdcentral i Malmö. Till höger: AnneMargrethe Svensson, distriktssköterska på Arlövs vårdcentral. Foto: Privat/Most Photos

Den här veckan inleds ramadan, som just i år sammanfaller med vaccinationer mot covid-19. Ibland kan biverkningar leda till behov av att bryta fastan. Här berättar tre sjuksköterskor viktiga aspekter när patienter fastar.

Vaccinationerna mot covid-19 är i full gång i Region Skåne och på Arlövs vårdcentral får distriktssköterskan AnneMargrethe Svensson gå in i en skrubb för att kunna höra Vårdfokus frågor ordentligt på telefon.

– Vi har en del patienter som fastar, men några frågor om hur vaccinet kan påverka har vi inte fått, säger hon.

Ramadan inleddes i tisdags, och under veckan rapporterade SVT i Skåne om imamen Razwan Afzal som fått många frågor om just vaccin och ramadan – dels om vaccinet kunde jämställas med näring och dels oro för att man skulle tvingas bryta fastan vid biverkningar.

AnneMargrethe Svensson, distriktssköterska på Arlövs vårdcentral. Foto: Privat.

AnneMargrethe Svensson känner igen frågeställningarna från tidigare vaccinering mot till exempel influensa, men har inte märkt att det skulle minska viljan att vaccinera sig mot covid-19.

– Vaccin är ju ingenting man får i sig. Får man biverkningar och blir dålig och till exempel behöver dricka, ja, då bryter man ju fastan för att man är sjuk – enligt de regler som gäller ritualen.

Hon påpekar att det då också oftast bara handlar om att man blir sjuk någon dag – jämfört med om man istället skulle få covid, som ju skulle innebära ett betydligt längre avbrott.

På Kroksbäcks vårdcentral i Malmö jobbar distriktssköterskan Helene Citterio med fullt fokus på covidvaccinationerna. En utmaning är att få ut information till listade patienter och få dem att boka in sig för vaccination, men inte heller hon har stött på någon oro som rör fasta och vaccin.

– Nej, vi har inte mött någon som har sådana frågor. Det ska inte heller vara några problem att fasta i samband med vaccination, säger hon.

Helene Citterio är också diabetessjuksköterska, och när det gäller fastande och diabetes finns en hel del att tänka på. Det kan ta lång tid för en diabetiker att komma tillbaka till bra värden efter en fasteperiod, men det ser olika ut för olika patienter.

– Om patienten fastar eller avstår från att fasta är hens eget beslut. För vissa patienter är fastan ofarlig och för andra direkt farlig. Individuell rådgivning görs alltid. Vår uppgift är att informera om vilka risker fastan kan innebära för den enskilde patienten och hur dessa ska undvikas på bästa sätt om patienten bestämmer sig för att fasta, säger Helene Citterio.

Annica Ahlqvist, allmänsjuksköterska på Kryddgårdens vårdcentral i Malmö. Foto: Privat.

Annica Ahlqvist, allmänsjuksköterska på Kryddgårdens vårdcentral i Malmö som bland annat jobbar med telefonrådgivning, möter många patienter med diabetes som vill fasta.

– Man avråds från det om man går på insulin, men det finns de som ändå vill försöka. Ringer en sådan patient under fastan och mår dåligt så rekommenderar vi att man bryter fastan, säger hon.

Det är inte alltid råden får effekt. Ramadan är en viktig högtid – och det finns också den sociala aspekten av måltiden när fastan bryts att väga in. Att rekommendera någon att avstå kan i vissa fall vara känsligt. Annica Ahlqvist tycker att det viktigaste är att vara insatt i frågan.

– Vi kan ju bara ge råd om vad vi rekommenderar, sen är det patienterna själva som bestämmer, säger hon.

Ramadan och fasta

Vuxna muslimer uppmanas fasta under den ljusa delen av dygnet under fastemånaden ramadan.

Undantag enligt religionen gäller bland andra gravida eller ammande kvinnor, kvinnor som har menstruation, sjuka, gamla och personer på resa.

Diabetesförbundet rekommenderar att man om man har diabetes och ändå vill fasta tar kontakt med läkare eller sjuksköterska. Här kan typ av diabetes, medicinering och eventuella komplikationer påverka.

Hon nämner också att samtal från patienter om huvudvärk och yrsel kan öka under ramadan, liksom illamående och ont i magen under den avslutande festen eid al-fitr.

– De som ringer och mår dåligt associerar det inte alltid själva till fastan, så vi får alltid hålla det i bakhuvudet.

På Kryddgårdens vårdcentral har man också haft enstaka fall med gravida patienter som fastar.

– Klarar man av det kan man göra det, men det är viktigt att man inte mår dåligt av det som gravid, säger Annica Ahlqvist.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida