De halkvarnar med sång och dans

I somras lockade de sjuksköterskor via Youtube. Nu vänder sig personalen på ortopeden i Umeå till allmänheten.

4 november 2014

Gömda bakom några glest lövade buskar hukar fyra undersköterskor och en sjuksköterska från ortopeden i Umeå, utrustade med halkskydd, megafon och ett stort plakat med texten ”HALKVARNING”. När en cyklist kör förbi rusar de ut från buskarna och följer raskt efter, vilt viftandes med sina halkskydd och sjungandes en trallvänlig sång på temat halka.

Gjord på ledig tid

– Förra hösten var mer än halva avdelningen fylld med halkolyckor. Nu hoppas vi att videon ska få folk att tänka till, säger sjuksköterskan Cecilia Lundberg som i videon bär vit pälsmössa och är den som sjunger i megafonen.

Initiativet till musikvideon har tagits av personalen, som gjort den på sin fritid.

– Det är så sjukt roligt. Många av oss som jobbar på ortopeden är nog lite linslusar, säger Cecilia Lundberg och skrattar.

Locka sjuksköterskor

Sjuksköterskorna på ortopeden i Umeå fick stor uppmärksamhet när de i somras lade upp en musikvideo för att locka sjuksköterskor till avdelningen. Den filmen har setts av fler än 43 000 personer på Youtube och ledde till att en massa sjuksköterskor plötsligt började svara på platsannonserna, annonser som tidigare lockade väldigt få.

Umeås exempel har tagits efter av sjukvården på Gotland, som nyligen gjorde en personalrekryteringsvideo på liknande sätt som i Umeå. Skillnaden är att den är gjord på initiativ av ledningen. I Umeå har båda filmerna kommit till på personalens eget initiativ.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida