De tar nya steg i sitt lärande

De tar nya steg i sitt lärande
I äldredräkten blev studenterna plötsligt gamla och stela. Foto: Högskolan Kristianstad

Sjuksköterskor är viktiga för ?framtidens innovationer. I Kristianstad ?utmanas sjuksköterskestudenter att tänka nytt — med hjälp av en otymplig äldredräkt.

6 december 2017

”Så har vi alltid gjort” behöver inte vara bästa sättet.?

— Allt behöver inte vara avancerade saker som nanorör och hjärt­scannrar. Mycket förbättringsarbete kan ske i vardagsvården runt patienterna, säger Johan Müllern-Aspegren, innovationsrådgivare vid Högskolan Kristianstad.?

Därför tycker han att just sjuksköterskor är extra viktiga för sjukvårdens framtida uppfinningar, eftersom yrkesgruppen ofta arbetar nära patienterna och kan uppmärksamma behov och problem.?

För att uppmuntra sina sjuksköter­skestudenter att tänka som uppfinnare ordnar Högskolan i Kristianstad innovationsdagar under två dagar, två gånger per år. Föreläsningar och workshops ger verktyg för att tänka innovativt och metoder för att ta hand om nya idéer.??

Att utsätta sig för något annorlunda och sätta sig in i andra människors situation kan vara ett sätt att själv börja tänka i nya banor. Under innovationsdagarna i oktober fick studenterna därför prova en äldredräkt. ?Filip Jönsson, som läser tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet, var en av studenterna som passade på att testa dräkten.?

— Jag har inte gjort något liknande tidigare, den saken är klar, säger han och skrattar.?

Med tyngder, otympliga skor, ett fastlåst knä, skidglasögon och hörlurar fick han gå med rullator över en kant, dricka ett glas vatten och gå med käpp uppför en trappa.??

— För mig var glasögonen och öronkåporna mest påfrestande, det fick min balans att svikta. Det är nyttigt att få en inblick i hur det kan vara när kroppen inte fungerar, det ger större förståelse, säger han.?

Precis som många andra har han valt att studera till sjuksköterska för att han vill jobba med människor och göra något bra för andra. Men i den stressiga hälso- och sjukvården är han rädd att många missar att uppmärksamma möjliga lösningar som skulle kunna förbättra patienternas vardag.

?— Det här har gett mig mycket tankar. Det jag gillar är att det kommer upp saker som jag inte själv tänkt på tidigare, som kommer att hjälpa mig i mitt framtida arbete med patienter.??

Vården står inför rejäla utmaning­ar och innovatörrådgivaren Johan Müllern-Aspegren tror att behovet av nya idéer är stort.?

— Jag tror också att sjuksköterskor är lämpliga förändringsagenter, säger han.

Tänk som en uppfinnare

  1. När du hör att något är omöjligt, tänk utvecklingsmöjlighet. Ett problem är ett behov som inte är löst. Lös det!
  2. Fråga inte människor vad de vill ha, försök förstå vad de behöver.
  3. Prata högt om dina idéer. Det är mer troligt att du får värdefulla inspel än att någon knycker ditt koncept.

KÄLLA: Johan Müllern-Aspegren

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida