De unga ser ojämlikheten
Av förstagångsväljarna röstade 18 procent på Feministiskt initiativ i EU-valet. På valvakan förklarades det med att den nya generationen inte längre finner sig i ojämlikheten mellan kvinnor och män. Det gäller makt och möjligheter på många olika områden, och inte minst situationen på arbetsmarknaden. De unga kräver att frågorna kommer upp på den politiska dagordningen.
?I det här numret av Vårdfokus tittar vi särskilt på kvinnors pensioner. Det är ingen nyhet att kvinnorna missgynnas i dagens pensionssystem. Kvinnor beräknas i genomsnitt få en pension som motsvarar 65 procent av männens. Det är betydligt mindre än skillnaden i lön mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden och förklaras främst av att kvinnor arbetar mer deltid.
Deltidsarbetet är inte alltid självvalt. Det handlar om att arbetsgivare inte erbjuder heltid eller att jobbet är så tungt att man inte orkar med fulla arbetsveckor, något som många Vårdförbundsmedlemmar vittnar om.?
De hurtiga råden om att pensionsspara för att få en dräglig pension är för många ett hån, när lönen inte räcker till.??
Valfriheten är alltså inte särskilt stor inom systemet. Då återstår att diskutera pensionssystemets uppbyggnad, lönediskrimineringen av kvinnor och att kräva arbetstider som gör att man orkar arbeta heltid.?
Med studenternas löneuppror och de FI-röstande ungdomarna lär inte debatten tystna. ?