…deras utbildning och kompetens

Mladenka Dumisic och Dulsuma Cukur från Bosnien Hercegovina längtar efter att arbeta som sjuksköterskor igen. Men att få svensk sjuksköterskeexamen tar flera år. Frustrerande, tycker de båda. Kanske hade de givit upp, utan uppmuntran från sinavårdenhetschefer.

5 juni 2000

I dag har de båda anställning som undersköterskor på varsin avdelning för geriatrik och rehabilitering vid Mölndals sjukhus.

De hoppas att de ska få sina svenska sjuksköterskelegitimationer under året, men vägen dit har varit mödosam.

– Att snart få arbeta i sitt eget yrke igen känns underbart, säger Mladenka Dumusic, som arbetat 22 år i vården.

Mladenka Dumisic flydde från kriget i forna Jugoslavien 1992.
Hon är utbildad operationssköterska, och redan när hon bodde i flyktingläger i Hyltebruk försökte hon få tag i sjukvårdsarbete.

– Det kändes hopplöst att sitta i flyktinglägret. Jag ville ha något att göra så jag kunde känna mig lite mer värd, att jag gjorde nytta, säger hon.

Hon fick ett oavlönat arbete som sjukvårdsbiträde på ett sjukhem.

När hon och hennes två barn kom till Göteborg började Mladenka Dumusic läsa svenska för invandrare, sfi, och sedan ytterligare svenskundervisning till gymnasienivå.

Under studietiden försökte hon få arbete, eller åtminstone praktik.

– Jag kunde inte bara sitta hemma och gå i skola två timmar per dag två gånger i veckan.

Men svaret hon fick var: svenska först, sedan arbete. Trots att hon själv trodde att hon skulle lära sig språket snabbare om hon fick arbeta.

Det var en frustrerande och tung tid, men till sist fick hon ett beredskapsarbete, som vårdbiträde på Östra sjukhuset. Hon trivdes bra, men ville gärna in på sin gamla specialitet, ögonoperation, åtminstone på praktik.

Inga pengar till praktiklön
– Jag var på intervju på ögonoperation. De var nöjda och glada och hälsade mig välkommen. Jag var jättelycklig över att få börja.

– Kruxet var bara att hitta någon som skulle kunna betala de tusen kronorna i praktiklön…

Det fanns inga pengar och det blev ingen praktik på ögonoperation, utan Mladenka Dumusic fick söka sommarjobb för att klara försörjningen.

Hon fick svar från geriatriska avdelningen på Högsbo.

– Föreståndaren ville ha personal, från utlandet. Det var en tillgång, tyckte hon. Tack vare henne blev jag undersköterska, först under sommaren, sedan på timmar och sen som vikarie. Nu är jag fast anställd, säger Mladenka Dumisic.

Pluggar på bussen
Hon har snart kompletterat sin bosniska sjuksköterskeexamen samtidigt som hon arbetat som undersköterska för att försörja sig och sina två barn, 15 och 17 år gamla.

– Jag har inte haft någon fritid, utan har läst var stund. På bussen till arbetet slår jag upp mina böcker. Turen tar tjugo minuter så jag hinner en del.

Nu återstår provet i läkemedelsräkning och praktik fyra månader. Om Mladenka Dumisic klarar provet och får godkänt på sin praktik har hon svensk sjuksköterskelegitimation i augusti.

– Mina barn är så stolta över mig!.

Ville inte studera igen
Dulsuma Cukur kom till Sverige 1994 och trodde att hon kunde få arbete som sjuksköterska, bara hon var klar med språkstudierna.

– Jag kan förstå att man måste kunna tala språket bra för att kunna arbeta. Men det var mycket krävande att lära sig ett nytt språk. Man blir så trött, särskilt i min ålder, säger Dulsuma Cukur, 53 år.

– Jag tyckte att det var väldigt jobbigt att klara det sista språkprovet och tänkte att jag ska aldrig utsätta mig för att studera igen…

När hon fick beskedet från Socialstyrelsen att hon måste komplettera sina kunskaper, blev hon helt knäckt.

– Läsa igen….fast jag har sex års utbildning och arbetat 29 år i vården…

Det kändes som om all hennes yrkeskunskap blev underkänd. Hon höll på att tappa hoppet om att någonsin få arbeta som sjuksköterska igen.

– Ingen av oss som kom från Bosnien 1994 fick en chans att jobba förrän för ett eller två år sedan. Inte för att jag vill skryta om mig själv, men vi hade en jättebra vård, som är hack i häl på er sjukvård.

Ny anställning väntar
Det är svårt att veta hur man skaffar jobb, menar hon.

I sitt nya land vill man gärna göra rätt och söka på rätt sätt. I Bosnien sökte man arbete via annonser i tidningar. Inte visste hon vad hon vet i dag: att i Sverige kan man gå direkt till en avdelning och söka jobb.

Dulsuma Cukur kom in i vårdarbete på sjukhus igen för två år sedan efter att en kollega tipsat Viola Leidemark om henne. Uppmuntrad av sin nya chef började hon komplettera sin sjuksköterskeexamen. Alla prov har gått bra och nu gör hon två månaders praktik, sedan återstår två veckor i öppenvård.

I juni hoppas hon kunna arbeta som sjuksköterska igen. Anställningen är redan klar; på avdelning 235 på Mölndals sjukhus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida