»Det är en stor förlust«

7 oktober 2002

Vårdförbundets klubbordförande på Universitetssjukhuset
i Malmö, Petra Hult, är bestört och bekymrad över att sjukhuschefen tagit beslutet om en ny organisation trots protester från såväl Vårdförbundet som Kommunalarbetarförbundet.

? Det är en stor förlust för medlemmarnas del att vårdenheterna försvinner, säger hon.

Båda förbunden driver att vårdenheterna, med sjuksköterskor som verksamhetschefer, ska få vara kvar.

Men vid den lokala förhandlingen med sjukhuschefen fick de två alternativ presenterade för sig, berättar Petra Hult.

? Vårdenheterna får vara kvar men de nuvarande vårdenhetscheferna får arbeta på delegation från verksamhetscheferna. Det är otänkbart med en organisation där beslutsfattandet sker någon annanstans, konstaterar hon.

Det andra alternativet innebär att nya klinikområden startas med sjuksköterskorna som ställföreträdande verksamhetschefer med omvårdnadskompetens. Alltså med tillräcklig kompetens att ta det yttersta ansvaret när ordinarie verksamhetschef är frånvarande, men utan rätt att själv söka en sådan befattning. Lika otänkbart det, anser facken.

Vad är en verksamhet?
Vårdförbundets avdelning i Skåne försöker komma vidare i förhandlingarna om omorganisationen på universitetssjukhuset. En av frågorna är vad som ska definieras som verksamhet, berättar ordföranden Janet Parmvi.

? Det är vårdgivaren som beslutar om verksamhetsområden och sjukhuschefens tolkning är att det bara är de medicinska specialiteterna som kan vara verksamheter. Och eftersom vårdenheterna inte kallas verksamheter kan cheferna för dessa följaktligen inte vara verksamhetschefer.

Men vad är det egentligen som säger att inte en vårdenhet kan kallas en verksamhet och därmed chefen en verksamhetschef? frågar sig ordföranden för Skåneavdelningen.

Att det bara är förbehållet läkarna att vara verksamhetschefer i den nya organisationen har inte sagts rent ut. Men dels har läkarna fått behålla sina tjänster, dels står det i en annons, där två nya verksamhetschefer söks, att det är läkare man vill ha. Klubbordföranden Petra Hult tycker att det är olyckligt om omorganisationen utvecklas till en sorts pajkastning mellan sjuksköterskor och läkare.

? Ett gott ledarskap handlar mindre om profession än om lämpliga ledaregenskaper.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida