Distriktssköterskor på kurs – i bilkörning

Utbildning i ekologisk körning och trafiksäkerhet ingår i ett pilotprojekt för distriktssköterskor i Gästrikland.

10 juni 2002

Distriktssköterskor kör många mil varje år, ofta i svåra trafikförhållanden. Många av dem tog sitt körkort för länge sedan och har inte fått den varierande körutbildning som ges i dag.

– Det är en grupp kvinnor som kör yrkesmässigt utan att ha fått någon extra utbildning, till exempel i halkkörning, säger Arja Philipsson.

Hon är sjuksköterska och anställd på folkhälsosektionen inom primärvården i Gästrikland och har tidigare bland annat varit huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Gävle.

Primärvården har tillsammans med landstinget och Vägverket startat ett pilotprojekt med 20 distriktssköterskor. Genom en specialframtagen utbildning i trafiksäkerhet, hälsa och miljö – utifrån de behov som kommit fram i djupintervjuer med alla berörda – ska de 20 få bättre trafiksäkerhetskunskaper och insikt i att köra mer ekologiskt riktigt. Utöver utbildningen kommer distriktssköterskorna vid två tillfällen under en vecka att skriva dagbok om vad som hänt, tillbud och annat.

– Om ett år görs en ny intervju med dem och då får vi se resultatet, bland annat om de känner sig mer säkra och om de klarar av att köra ekologiskt trots den stress de har i arbetet, säger Arja Philipsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida