Distriktssköterskor vill lära mer
Distriktssköterskor vet inte så mycket om komplementärmedicinska metoder. Ändå tycker många att sådana metoder bör integreras i primärvården.
I den mån distriktssköterskorna har någon kunskap om komplementärmedicinska metoder har de tillägnat sig den på eget initiativ. Det visar en c-uppsats av Britt-Inger Csemiczky och Lise-Lotte Reinhold som bygger på enkäter med 57 distriktssköterskor i tre mellansvenska kommuner. De flesta i studien anser att komplementära metoder är intressanta och relevanta för omvårdnadsarbetet. Men de rekommenderar inte metoderna till patienterna i någon större utsträckning.
Överlag är distriktssköterskorna negativa till att samarbeta med icke-legitimerade utövare av komplementärmedicin. Men tre fjärdedelar av de tillfrågade anser att de metoder som är grundade på vetenskap och beprövad erfarenhet bör integreras i primärvården.
Distriktssköterskor över 50 år har en något positivare attityd till komplementär- och alternativmedicin i omvårdnadsarbetet jämfört med dem som är yngre, enligt attitydundersökningen. Däremot har den yngre gruppen en mer både allmän och specifik kunskap om metoderna.
Allt fler i befolkningen använder sig av komplementära behandlingsmetoder och mer än hälften av distriktssköterskorna tror att patienterna berättar för dem om de gör det. Av de 57 distriktssköterskorna har 26 själva fått behandlingar och/eller har använt preparat som är komplementära. Tre utövar själva alternativa behandlingar på patienterna.
Källa: Distriktssköterskors attityd till komplementär och alternativ medicin. En enkätstudie. C-uppsats Sophiahemmet högskola 2006.