Djup misstro i Östergötland

I Östergötland fortsätter Sirius humanum driva ambulansverksamhet. Men missnöjet medarbetsgivaren är stortbland am­bulanssjuksköterskorna.??

Vårdfokus har pratat med ett stort antal ambulanssjuksköterskor som arbetar för Sirius i Östergötland. De beskriver ett tufft arbetsklimat med anställda som mår mycket dåligt.

Men att lufta sin kritik öppet vågar de inte eftersom de har upplevt att arbetsgivaren använder sig av olika skrämseltekniker för att tysta personalen. De säger att det kan handla om att man inte får en viss tjänst eller blir utan löneförhöjning.

— De som vågar säga ifrån kallas in till chefen och blir tillrättavisade, berättar ambulanssjuksköterskorna.

Missnöjet med lönerna är stort, säger Christoffer Remnemark som är förtroendevald för Vårdförbundet.

— Det finns ambulanssjukvårdare som tjänar mer än jag, trots att jag är specialistutbildad sjuksköterska.

De anställda har inte fått nya löner sedan 2010. För 2011 har företaget sent omsider föreslagit ett nollbud med hänvisning till det kärva ekonomiska läget. Om det har förbättrats sedan Sirius ambulansverksamhet i Skåne försattes i konkurs är oklart.

Lönesättningen upplevs som godtycklig, utan lönekriterier och lönesamtal med närmaste chef. Nyanställda kan få flera tusen kronor mer än erfarna ambulanssjuksköterskor.

Sirius bedriver ambulanssjukvård på entreprenad i Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Finspång och har ett 70-tal ambulanssjuksköterskor anställda. De senaste två åren har 13 slutat. Enligt de sjuksköterskor Vårdfokus pratat med beror det på missnöje med arbetsledningen och lönerna.

 Sirius verkar inte alls vara intresserade av att behålla den kompetens som finns bland dem som har jobbat länge, säger de som Vårdfokus talat med.

Vi har utan resultat sökt Karl Dingertz, verksamhetschef för Sirius ambulanssjukvård, för en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida