Dokument för bättre smärtvård
Riksföreningen mot smärta har med hjälp av Svensk sjuksköterskeförening (SSF) tagit fram en kompetens-beskrivning för sjuksköterskor med specialisering inom smärtvård.
– Att behovet av smärtutbildning bland sjuksköterskor är stort råder det ingen tvekan om, säger Renée Allvin, nybliven ordförande i Riksföreningen mot smärta.
Dokumentet beskriver specialistfunktionen smärtsjuksköterska och de kunskaper som en sjuksköterska inom smärtområdet måste ha.
En smärtsjuksköterska ska kunna arbeta
* förebyggande
* med undersökningar och behandlingar
* med information, undervisning och handledning
* med forskning och utvecklingsarbete
* med planerings- och ledningsarbete
* med katastrofberedskap.
Hon ska också kunna ansvara för omvårdnaden av patienter med akut, långvarig icke malign eller cancerrelaterad smärta som behandlas inom sluten eller öppen vård oavsett patientens ålder och kulturell, social och religiös bakgrund.
Vägledning för högskolorna
SSF har också antagit dokumentet och kommer nu att försöka få fler vårdhögskolor att starta smärtutbildning i enlighet med kompetensbeskrivningen.
– Dokumentet är viktigt som vägledning för högskolorna för att nå fram till en enhetlig utbildning. Till skillnad från andra kompetensbeskrivningar som tagits fram av Socialstyrelsen eller Högskoleverket är det smärtsjuksköterskor med lång egen erfarenhet som tagit fram beskrivningen, konstaterar Gerthrud Östlinder nöjt.
De sjuksköterskor som i dag arbetar som smärtsjuksköterskor kan vara helt självlärda, genom mångårigt arbete på smärtmottagning, eller ha allt från 5 till 40 högskolepoäng i smärtvård. En del har läst farmakologi eller fysiologi. Det är med andra ord en allt annat än homogen grupp.
Förutom de som arbetar på smärtmottagningar, i palliativa team eller i organisationer för behandling av akut- och postoperativ smärta behöver även många sjuksköterskor som arbetar på olika kliniker, avdelningar och mottagningar både inom primär- och slutenvård smärtutbildning.
Enhetlig smärtutbildning
Just nu finns landets enda 40-poängsutbildning i smärtvård i Umeå. Sophiahemmets sjuksköterskehögskola har också i två omgångar bedrivit 40-poängskurser som uppdragsutbildning.
I övrigt ger flera vårdhögskolor och universitet smärtkurser på allt från 5 till 20 poäng.
– I riksföreningen har vi för avsikt att fortsätta arbeta för en enhetlig smärtutbildning inom landet. Vi har bland annat planerat att göra en kartläggning av de enstaka kurser i smärta och smärtbehandling som finns i landet, berättar Renée Allvin.
Kompetensbeskrivningen finns på SSF:s hemsida www.swednurse.se