Drar i gång faddernätverket

Drar i gång faddernätverket
Inger Torpenberg hoppas att svenska sjuksköterskor ska knyta kontakt med nyanlända kolleger tidigt i asylprocessen.

Nyanlända sjuksköterskor ska tidigt ?kunna få stöd av kolleger som jobbar inom vården. ?Yrkesidentitet kan ge trygghet mitt i all ovisshet.

5 januari 2016

Det tar flera år att få svensk legitimation och kunna börja arbeta i Sverige. Men långt innan dess kan man få inblick i hur sjukvården här fungerar och börja knyta kontakter och vänskapsband. Det hoppas Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet som nu börjar skapa ett nätverk av faddrar för flyktingar som bland annat är sjukskötersko

— När allt runt omkring är stökigt och ovisst kan identiteten som sjuksköterska vara det enda som känns tryggt. Det är en stor tillgång att ha sin kompetens. Även om det tar tid att komma i gång som sjuksköterska igen har de nytta av sina kunskaper i andra jobb inom vård och omsorg, säger Inger Torpenberg på Svensk sjuksköterskeförening.

Hon hoppas att svenska sjuksköterskor ska knyta kontakt med nyanlända kolleger tidigt i asylprocessen. Tanken är att stödja de nya så att de känner fortsatt professionell identitet och tillhörighet, och visa dem den del av sjukvården där de själva arbetar.??

Till att börja med gäller det att få kontakt med de flyktingar som är sjuksköterskor.

?— Vi skulle kunna informera vid hälsoundersökningarna och på asylboenden, säger Inger Torpenberg.?

En annan möjlighet är att sprida information och bjuda in till samtal genom sociala medier.??

Faddernätverket är än så länge ?bara på idéstadiet. Organisationerna bjuder nu in medlemmar till ett möte i Stockholm den 27 januari med temat En kväll om flyktingsituationen — vad kan vi sjuksköterskor göra??

— Jag tror att det finns ett intresse från sjuksköterskor i Sverige att bli faddrar och få kolleger att känna sig välkomna till landet. Svenska sjuksköterskor kanske inte orkar arbeta extra på transitboenden eller liknande, men kan ändå vilja göra något. Då är fadder en möjlighet, säger Inger Torpenberg.

??Första mötet hålls i Stockholm och är för sjuksköterskor, men tanken är att faddrar ska finnas över hela landet, och även bland barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.?

— Vi har kontakter och förtroendevalda överallt i våra fyra medlemsyrken. Det krävs bara lite tankemöda för hur vi ska få i gång faddernätverket. Att vara fadder kan till att börja med innebära att ta en fika tillsammans eller bjuda in till en träff på arbetsplatsen, säger David Liljequist, ombudsman på Vårdförbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida