Är du en drömsjuksköterska?

Är du en drömsjuksköterska?
Vad betyder det egentligen när arbetsgivaren söker en flexibel sjuksköterska som kan hålla många bollar i luften i ett högt tempo? Illustration: Pia Koskela

Klarar du att hålla många bollar i luften, är flexibel och självständig men ändå älskar att jobba i team? Vårdfokus hjälper dig att se igenom flosklerna i platsannonserna.

3 september 2019

Om du loggar in på Arbetsförmedlingens platsbank en vanlig förmiddag i augusti och söker på sjuksköterska får du 2 608 träffar. Här finns allt från vikariat och fasta tjänster till bemanningsuppdrag.

Oavsett om du vill arbeta inom geriatriken, på intensiven eller barnklinik är utbudet stort. Som sjuksköterska är det i princip bara att välja och vraka och för arbetsgivaren handlar det om att formulera den mest lockande annonsen för att just du ska söka.

Vad sägs om stimulerande arbetsuppgifter, där du sitter i förarsätet och har patienten i fokus? Eller en arbetsplats med enastående teamkänsla, julfest och sjukhusmingel?

När Vårdfokus gör en snabb sökning för att se vilka egenskaper som arbetsgivarna i sin tur efterlyser hamnar självständighet och förmåga att fatta egna beslut i topp. Det återkommer i nästan hälften av alla annonser.

Flexibla och positiva medarbetare är också populära. Liksom engagerade, lösningsorienterade sjuksköterskor som är goda teamarbetare.

Men vad betyder det egentligen när arbetsgivaren söker en flexibel sjuksköterska som kan hålla många bollar i luften i ett högt tempo? Är det att man stortrivs med nya utmaningar och lär sig snabbt? Eller handlar det om att acceptera byten av arbetspass, att ta emot tre överbeläggningar och att aldrig ifrågasätta en förändring?

Eva Svärd, pedagog och föreläsare, har uppmärksammat arbetsgivarnas förtjusning i uttrycket att ”hålla många bollar i luften”. I en uppmärksammad debattartikel i Göteborgs-Posten förra året reflekterade hon kring varför det är så vanligt i platsannonser.

— Jag tycker det är helt galet. Då söker ju arbetsgivaren någon som kommer att gå rätt in i väggen. Människor är inte gjorda för att hålla på med mer än en sak i taget, det vet vi via forskningen i dag. För mig, som själv har haft utmattningssymtom, är en sådan formulering en varningssignal om att inte söka ett sådant jobb, säger hon.

Visst finns det situationer, speciellt inom vården, då stress är oundvikligt. Är det ett katastrofsnitt eller ett akutlarm måste personalen så klart springa fort och jobba snabbt.

— Men då är det extra viktigt med återhämtning. Har det hänt något extra intensivt på arbetet bör medarbetarna få möjlighet att ta pauser, säger Eva Svärd.

En av de arbetsgivare som efterlyser jonglerande sjuksköterskor är Region Kronoberg. I en annons till en kirurgavdelning sökes personer som tycker om att hålla många bollar i luften.

— Det gäller att kunna hålla många saker i huvudet samtidigt och vara beredd på att bli avbruten, stresstålig helt enkelt. På kirurgen är det många nyopererade patienter och korta vårdtider och man kan behöva fatta snabba beslut. Då kan man inte förvänta att sig att få arbeta med en sak i taget, som man kanske fick göra under utbildningen, förklarar Ing-Mari Karlsson, HR-konsult som tagit fram annonsen tillsammans med avdelningschefen på kirurgen.

— Men nu när jag tänker efter så kanske det är lite dumt formulerat och att vi kanske borde ha varit tydligare. De som är unga i dag förstår kanske inte vad vi menar.

Föreläsaren Eva Svärds råd till sjuksköterskor som vill byta jobb är att försöka läsa mellan raderna i platsannonserna.

— Ofta används klichéartade formuleringar. Jag tycker arbetsgivaren kunde efterlysa medarbetare som är bra på återhämtning i stället, det skulle båda parter vinna på.

Se upp för de här orden när du ska söka jobb

Röd flagg:

 • Kan hålla många bollar i luften
 • Stresstålig
 • Spindeln i nätet
 • Resultatorienterad
 • Driven
 • Gillar högt tempo
 • "Doer"


Gul flagg:

 • Självständig
 • Självgående
 • Tålamod
 • Flexibel


Grön flagg:

 • God prioriteringsförmåga
 • Kan sätta gränser
 • Kunskap om hur du återhämtar dig bäst

Källa: Eva Svärd

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida