Drogtest krav för jobb i landstinget i Dalarna

Ingen kommer i framtiden att kunna få en tillsvidareanställning i landstinget i Dalarna utan att först ha genomgått ett drogtest, enligt ett nytt förslag som de fackliga organisationerna säger ja till.

27 november 2006

Men Vårdförbundet var kritiskt när arbetsgivaren la sitt första förslag om drogtester.

– Vi var mycket kritiska, eftersom det saknades viktig information, säger Stefan Larsson, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Vårdförbundet ställde en rad frågor: vad ska testas? Hur ska det gå till? Vem ska göra testerna? Hur ska uppgifterna hanteras? Hur ser sekretessen ut?

– Efter att ha fått svar på våra frågor är vi nu positiva och kommer att säga ja vid förhandlingen med arbetsgivaren nu på onsdag om ingenting oförutsett inträffar. Det enda vi vill tillägga är att vi vill ha en utvärdering om ett år, säger Stefan Larsson.

Handlar om patientsäkerhet

Han säger att det är viktigt att ingen är påverkad i sitt arbete.

– Det är en patientsäkerhetsfråga. Patienten ska kunna känna sig trygg och säker när hon kommer till vården.

Stefan Larsson poängterar dock att det här inte löser alla problem, att det inte stoppar alla missbrukare. Förslaget gäller inte redan anställda utan enbart de som nyanställs och får en tillsvidareanställning. Och inte vikarier. Någon förklaring till att vikarier undantas har Vårdförbundet inte fått.

Landstingsdirektören Ulf Hållmarker motiverar förslaget med att det är en markering om att landstinget inte accepterar drogmissbruk.

Förslaget kommer att gälla så fort som Vårdförbundet har sagt ja och personalutskottet har fattat sitt beslut.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida