stipendium

Drottning Silvia lyfter sjuksköterskors covidkompetens

Drottning Silvia lyfter sjuksköterskors covidkompetens
Förra årets stipendiater tillsammans med drottning Silvia. Bild: Yanan Li

Under drottning Silvias beskydd kommer nu en internationell utmärkelse för att uppmärksamma sjuksköterskors idéer och lösningar inom vården av covidsjuka. Stipendiet är öppet för sjuksköterskor och sjuksköterskestudeneter i fem länder.

Spetskompetens inom området covid-19 ska lyftas fram genom stipendiet Queen Silvia Nursing Award. Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter från Sverige, Finland, Polen, Tyskland och Litauen kan söka stipendiet.

Det är de utmaningar i vården som dessa länder stått inför i coronakrisen, och ideer och lösningar på dem, som stipendiet är tänkt att belöna. Det går bra att nominera en vän eller kollega, skriver stipendieorganisationen i ett pressmeddelande.

Stipendiet är på 6 000 euro till varje stipendiat. Dessutom ingår ett skräddarsytt besöksprogram hos de partners som står bakom pengasumman i de olika länderna.

Diplomet delas traditionsenligt ut av drottning Silvia vid Queen Silvia Nursing Award-ceremonin på Kungliga slottet i Stockholm varje vår.

Prövad yrkesroll

I år står sjuksköterskornas yrkesroll i fokus, bland annat genom att Världshälsoorganisationen, WHO, har utlyst 2020 till sjuksköterskans och barnmorskans år. Den pågående coronapandemin har riktat ytterligare fokus på yrkesgruppen.

– Sjuksköterskans avgörande roll har aldrig blivit prövad så grundligt som den har blivit i år under covid-19-krisen, säger Petra Tegman i pressmeddelandet.

Hon är specialistsjuksköterska inom palliativ- och demensvård. Hon är också vd för vårdföretaget Swedish Care International, en av grundarna av Queen Silvia Nursing Award.

Petra Tegman återvände till vården i början av mars för att ta hand om äldre som smittats av covid-19.

– Många delar av äldreomsorgen och vården har förändrats på kort tid, och kreativiteten hos de som står i frontlinjen – sjuksköterskorna – behövs mer än någonsin tidigare.

En gåva till drottningen

Queen Silvia Nursing Award instiftades 2013 och var en gåva till drottning Silvia på hennes födelsedag. Stipendiaterna presenteras årligen på drottningens födelsedag den 23 december.

Drottning Silvia har länge gett sitt stöd till äldreomsorgen och demensvården, med början på 1990-talet när hennes mamma diagnostiserades med en demenssjukdom. Drottningen lånade då ut sitt namn till stöd för ett antal svenska initiativ, bland annat stiftelsen Silviahemmet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida