Du måste själv planera din ålderdom

Det är oklart hur mycket samhället kan ställa upp med och hur mycket vi måste stå för själva. Det framgick när den så kallade Äldreriksdagen öppnades i Älvsjö i dag.

27 april 2004

Enigheten var stor i den inledande debatten med rubriken ”Gapet växer – mellan behov och resurser, mellan förväntningar och realiteter”: det behövs en tydligare definiering av vad samhället kan ställa upp med, vad vi måste lösa själva och för vad det kan finnas andra lösningar.

– Det kan finnas behov som inte är biståndsbedömda och som den enskilde får betala själv och som kommunen kan förmedla med sin kunskap. Vi ska titta på det, sa socialminister Lars Engqvist.

Olika lösningar

Men om hur det ska gå till fanns det delade meningar. Barbro Westerholm, tidigare generaldirektör i Socialstyrelsen och riksdagsledamot och nu ordförande i Sveriges pensionärsförbund, efterlyste en politisk lösning som när det gällde pensionsreformen: att representanter för alla partier sätter sig ner och diskuterar sig samman om de offentliga åtagandena i äldrevården. Den tanken avvisades av Lars Engqvist.

– Det låter väldigt gulligt med ett parlamentariskt arbete kring äldreomsorgen, men vi ser väldigt olika på den här frågan, sa han.

I stället vill han göra det till en riksdagsfråga och där försöka få så stor enighet som möjligt.

Måste planera själv

På ytterligare en punkt fanns stor enighet: att vi var och en har ett eget ansvar för att tänka igenom hur vi vill leva när vi blir äldre och planera för det. Speciellt gäller det hur vi vill bo.  Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på akademikerorganisationen Saco, exemplifierade boendet  och problemet att gå i trappor när vi blir äldre på sitt sätt. 

– En av de stora utmaningarna nu är evakueringen av 40-talisterna ur ett och ett halvplansvillorna, sa han.

Paneldiskussionen följdes av en rad seminarier och diskussioner. Bland rubrikerna kan nämnas ”Att drömma om ålderdomshemmet – eller inse att äldreboende räcker till många hissar?” och ”Tio år efter Ädel-reformen – är det dags att rita om kartan igen?”

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida